Pupovac: Ne znam iz koje je pameti Predsjednica domjenak SNV-a okarakterizirala kao politički miting

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac komentirao je za N1, među ostalim, predsjedničino spočitavanje izjave izaslanika srbijanskog premijera Vladimira Božovića na domjenku povodom pravoslavnog Božića.

“Ja ne znam da li je, s obzirom da je dugo bila na putu, predsjednica imala prilike upoznati se s mojim komentarom vezanim za izjavu g. Božovića ni moje riječi izgovorene na božićnom prijemu. Budući da to ne znam, ne znam ni iz koje pameti je naša predsjednica okarakterizirala to kao politički miting, što on nije, nikada nije bio ni će biti, niti tamo dolaze mitingaši, niti se ja bavim mitingaškom politikom ili odlazim na mitingaške skupove. Ne družim se s ljudima koji mitingiraju po zemlji. Istina je da SNV ponekad izrekne komentar o takvim pojavama, kao što su mitinzi protiv ćirilice”, kazao je.

Otkad je prije 13 godina Ivo Sanader došao na domjenak s porukom “Hristos se rodi” je to susret na kojem se obično demonstriraju dobri odnosi između srpske zajednice i vladajućih. Što je ponukalo predsjednicu da kaže da nikada ne bi došla, ni da je u Hrvatskoj, na božićni domjenak SNV-a, jer se radi o političkim mitinzima, koji su kontraproduktivni umjesto da rade na zajedništvu?

“Volio bih da predsjednica razumije smisao naših božićnih prijema, koji je znatno stariji od vrlo važnog i historijski relevantnog pozdrava koji je izrekao Sanader. Srbi se okupljaju tamo, njihovi prijatelji, predstavnici političkog, kulturnog, javnog, privrednog, života, diplomatskog kora i drugih država, s ciljem da pravoslavni Srbi i vjernici imaju osjećaj da bez straha mogu proslaviti Božić, a s druge strane da pošalju poruku zajedničkog života, građanskih vrijednosti i tolerancije. Ondje se okupljaju ljudi najrazličitijih političkih uvjerenja, onih koji jesu i nisu vjernici, koji su Srbi i nisu Srbi, i ondje se šalju poruke relevantne za politički život u Hrvatskoj i za odnose u regiji.”

To onda ipak jest politički skup.

“To nije politički skup u klasičnom smislu riječi, pogotovo ne političko-stranački skup. To je okupljanje pod pokroviteljstvom krovne organizacije Srba u Hrvatskoj, tijela manjinske samouprave Srba u RH, na koji dolaze najviši predstavnici Srpske pravoslavne crkve i drugih vjerskih zajednica u Hrvatskoj.”

Je li predsjednica dolazila?

“Ne. Slala je izaslanike kao i do sada, ali svaki put je dobila poziv i mogla je doći.”

Ovo nije prvi put da se predsjednica oštrim riječi obraća vama i SNV-u. U pismu koje vam je poslala pretprošle godine navela je na neki način da su osobe koje trpe napade unutar srpske zajednice suodgovorne za to. Postoji li osoban sukob između vas i predsjednice?

“Meni nije poznato da bi postojao takav sukob. Pismo koje sam poslao uputio sam iz poštovanja predsjednici, iz zabrinutosti za položaj pripadnika srpske zajednice i njihovih institucija te toleranciju. Mogu reći da je i ovaj sadašnji negativan osvrt na naš rad i na SNV i božićni prijem dolazi vrlo kratko nakon što je SNV, pa i ja osobno, na vrlo brutalan način napadnut od strane ekstremističkih, proustaških grupacija, prije nekoliko tjedana u centru Zagreba. Veoma mi je žao što nije shvatila smisao pisma koji sam joj uputio, kao ni rad SNV-a i božićni prijem. Bilo bi izrazito loše kad bi se shvatilo da je ova priča od strane predsjednice prema SNV-u uvjetovano činjenicom da javnost s pravom očekuje pojedinosti u vezi s njenim odlaskom u SAD, a i za mene kao zastupnika i građanina ako bi se ovo shvatilo kao klasično otvaranje hajke prema nekom drugome umjesto da se suočimo sa stvarnim pitanjima u RH. Jedno od njih je i kako svako od nas obavlja svoje dužnosti, pa i predsjednica.”

Sugerirate da je krenula đonom na Srbe i SNV da bi skrenula pažnju sa sebe?

“Srbi su najlakša meta kad god netko ima neku vrstu problema, onda naravno se okrene protiv Srba i svoje domoljublje i privrženost državi i dužnostima potvrđuje na taj način. Nadam se da to nije slučaj s predsjednicom”.

Metodološki, predsjednica je postavila i pitanje jesu li poruke na domjenku SNV-a bile usklađene. Jeste li znali što će reći izaslanik Božović? Kako se planiraju ti prijemi? Ona smatra da ste trebali odmah reagirati.

“Nikada do sad ni sa kim nismo razgovarali o tome tko će što reći, niti se dogodilo da je bilo potrebno da se usklađujemo oko sadržaja. Svatko je govorio ili iz glave ili temeljem onoga što je čuo. Plenković je jasno komentirao poruke izaslanika Božovića. Nije da je reakcija izostala, niti je izostala ni reakcija izostala kasnije, kad smo se mogli posvetiti komentiranju onog što je bilo potrebno za komentirati. U razgovoru koji smo čuli sinoć predsjednica je izrekla nekoliko stvari koje su možda relevantnije od ovoga što me pitate. Mene je izrazito zabrinula izjava da mir u regiji nije vječan, kao i mogući sadržaj toga.”

A što vi mislite koji je sadržaj toga?

“Ne mogu to reći, ali zabrinjava me činjenica narastanje animoziteta između država u regiji, sve oštrija retorika i sve manje dijaloga i suradnje. Svatko sve više slavi svoju priču o oružju i naoružavanju. Ako je predsjednica imala nešto više za reći tom rečenicom, za koju ne znam kad sam je čuo od nekoga, onda je meni to kao čovjeku koji se bavim odnosima u regiji četvrt stoljeća to vrlo zabrinjavajuća i uznemiravajuća poruka posebno zato što još svi osjećamo posljedice rata, trpimo ih i politike i odnosi među ljudima su još zarobljeni posljedicama rata. U tom kontekstu odjedanput čujemo kako mir nije vječan.”

G. Božović nije iz glave, već pročitao izjavu da će “svim raspoloživim sredstvima” braniti Srbe. Grabar Kitarović je tu retoriku okarakterizirala kao miloševićevsku. Kako komentirate retoriku remijera Srbije Vučića čiji je Božović izaslanik?

“To je komentirao prvi premijer Plenković, a zatim i ministar vanjskih poslova Stier. Retorika o ugroženosti nije dobra i što se nas Srba u Hrvatskoj tiče, očekujemo da se Srbija i Hrvatska preko nas ne sukobljavaju. Radimo sve da u trenutnim sukobima Hrvatsi i Srbiji i Srbi u Hrvatskoj ne budemo veće žrtve nego što objektivno jesmo ili smo bili. Za nas je važno da otpočnu razgovori između RH i Srbije.”

Plenković je išao u BiH, očekujete li da će se sastati i s Vučićem nakon ove eskalacije?

“Mi radimo na tome i jako smo posvećeni, kao i prije, da do toga dođe. Uvijek, pa i u ovom slučaju za koji bismo voljeli da se nije dogodio, poduzimaju se napori da otvorenog dijaloga dviju vlada dođe što prije.”

Koliko je realno očekivati pad tenzija s obzirom na predsjedničke izbore u Srbiji i lokalne u Hrvatskoj?

“Nisam siguran da su samo izbori razlog; ima čitav niz drugih, važnijih faktora koji vode pogoršanju retorike, kao i političkih odnosa u regiji, i to u raznim pravcima, između različitih država. Dugo nismo imali toliko negativnih poruka kao proteklih tjedana i mjeseci.”

Koji je uzrok tome po vama?

“Mislim da sada u međunarodnom prostoru ne postoji dovoljna orijentacija koju bi predstavnici politike u zemljama bivše Jugoslavije jednoznačno tumačili i čitali. Nema sumnje da će međunarodni akteri nakon konsolidacije politike morati jasno poručiti kako stvari trebaju ići da bi se obnovilo povjerenje u regiji i očuvao ionako krhki mir.”

Facebook Komentari