VIDEO Na sjednici Vlade o autorskim pravima, izmjenama zakona o obrazovanju

Vlada RH održala je 16. sjednicu na kojoj je bilo 13 točaka dnevnog reda. Premijer Andrej Plenković uvodno je kazao da se bliži 25. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i da je to važan dan za međunarodnu afirmaciju RH.

Istaknuo je da će obljetnica 15. siječnja biti obilježena koncertom u KD Vatroslav Lisinski, u Saboru i drugdje. Dodao je da mu je drago što se predsjednica Republike Hrvatske vratila s putovanja u Sjedinjenim Američkim Državama, da su se jučer čuli i da ga je obavijestila o glavnim naglascima.

O izmjenama i dopunama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (EU) govori ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić. Zakonom se ispunjavaju obveze direktive 2014/26 o ostvarivanju autorskih prava, naveo je, koji se tiču i korištenje glazbenih djela na internetu.

Predstavio je i izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, koje se odnose na pravilnik prema kojem se utvrđuje ostvaruje li učenik pravo na pomoćnika u nastavi. Ravnatelji srednjih i osnovnih škola više neće morati imati licencu za ravnatelja, ali ostaje potreba utvrđivanja licence za rad u obrazovnim ustanovama.

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je prijedlog akcijskog plana za smanjenje identificiranih rizika od pranja novca i financiranja terorizma predviđena 21 mjera. Za tu provedbu bi bili zaduženi Ured za sprječavanje pranja novca, Porezna uprava, DORH, ministarstva pravosuđa i financija te druga tijela. Ministarstvo financija će upućivati Vladi godišnja izvješća o provedbi akcijskog plana.

Bilo je riječi i o prijedlogu odluke o davanju suglasnosti Zračnoj luci Dubrovnik za zaduženje kod Europske investicijske banke radi financiranja projekta “Razvoj zračne luke Dubrovnik”, vrijednosti od oko 246 mil. eura. Novcem EU-a osigurao bi se iznos od 158 milijuna eura, a ostatak treba priskrbiti Zračna luka, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Iz vlastitih sredstava osigurat će 55 mil., a od Europske investicijske banke i HBOR-a dobit će kredit vrijedan od 32 mil. eura. Podići će ga na 15 godina po kamatnoj stopi koja je fiksna.

Share This Article