VIDEO Na sjednici Vlade o autorskim pravima, izmjenama zakona o obrazovanju

vlada

Vlada RH održala je 16. sjednicu na kojoj je bilo 13 točaka dnevnog reda. Premijer Andrej Plenković uvodno je kazao da se bliži 25. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i da je to važan dan za međunarodnu afirmaciju RH.

Istaknuo je da će obljetnica 15. siječnja biti obilježena koncertom u KD Vatroslav Lisinski, u Saboru i drugdje. Dodao je da mu je drago što se predsjednica Republike Hrvatske vratila s putovanja u Sjedinjenim Američkim Državama, da su se jučer čuli i da ga je obavijestila o glavnim naglascima.

O izmjenama i dopunama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (EU) govori ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić. Zakonom se ispunjavaju obveze direktive 2014/26 o ostvarivanju autorskih prava, naveo je, koji se tiču i korištenje glazbenih djela na internetu.

Predstavio je i izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, koje se odnose na pravilnik prema kojem se utvrđuje ostvaruje li učenik pravo na pomoćnika u nastavi. Ravnatelji srednjih i osnovnih škola više neće morati imati licencu za ravnatelja, ali ostaje potreba utvrđivanja licence za rad u obrazovnim ustanovama.

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je prijedlog akcijskog plana za smanjenje identificiranih rizika od pranja novca i financiranja terorizma predviđena 21 mjera. Za tu provedbu bi bili zaduženi Ured za sprječavanje pranja novca, Porezna uprava, DORH, ministarstva pravosuđa i financija te druga tijela. Ministarstvo financija će upućivati Vladi godišnja izvješća o provedbi akcijskog plana.

Bilo je riječi i o prijedlogu odluke o davanju suglasnosti Zračnoj luci Dubrovnik za zaduženje kod Europske investicijske banke radi financiranja projekta “Razvoj zračne luke Dubrovnik”, vrijednosti od oko 246 mil. eura. Novcem EU-a osigurao bi se iznos od 158 milijuna eura, a ostatak treba priskrbiti Zračna luka, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Iz vlastitih sredstava osigurat će 55 mil., a od Europske investicijske banke i HBOR-a dobit će kredit vrijedan od 32 mil. eura. Podići će ga na 15 godina po kamatnoj stopi koja je fiksna.

Facebook Komentari