Šimac: Predsjednica ne mora objaviti ono o čemu je razgovarala ni s kim je razgovarala

Hrvatska je 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata zemlja i uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske. Smiljan Šimac, predsjednik Hrvatskoga diplomatskog kluba, gostovao je u Dnevniku u govorio o tom vremenu i razvoju hrvatske diplomacije.

U Dnevniku N1 televizije rekao je što je bila najveća prepreka hrvatskoj diplomaciji. “Najveća prepreka hrvatskim diplomatima bilo je to što je saznanje i spoznaja o tome što je bila bivša Jugoslavija i što je Republika Hrvatska u toj Jugoslaviji bila ono što je bilo lansirano službenim kanalima bivše Jugoslavije, a to je bila beogradska verzija i bilo je teško tu verziju, koja je bila uglavljena u glavama inozemnih diplomata i državnika, promijeniti”, rekao je Šimac.

Kazao je da je većina velikih i odlučujućih država iz tadašnje Europske zajednice, kao i Međunarodne zajednice kao takve, bila protivna priznanju samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. “Rekao bih da su one zemlje koje su dale najveću podršku bile Savezna Republika Njemačka i Sveta Stolica”, rekao je Šimac.

Što se tiče argumenata, koje je SR Njemačka obrazlagala ostalim zemljama, kako bi priznale samostalnost Hrvatske, Šimac je rekao da su oni izvirali iz Ustava bivše Jugoslavije, u kojemu je pravo na otcjepljenje bilo jedno od sastavnih prava. “To pravo nije bilo moguće samo tako osporavati, to je pravo bilo ono na što se pozivala diplomacija Republike Hrvatske”, rekao je Šimac.

Upitan da komentira put predsjednice Republike u SAD, Šimac je rekao da je sve što zna o predsjedničinu putu doznao iz medija. “Prema mom saznanju, ona je išla ostvariti kontakte s određenim ljudima, a ne u posjet još uvijek samo izabranom predsjedniku Republike Hrvatske”, rekao je.

Smatra da predsjednica nije dužna objaviti s kim je i o čemu razgovarala. “Ne bi predsjednica niti je ičime vezana objaviti ono o čemu je razgovarala. Ima na to pravo, postupa kao državnica, kao predsjednica Republike Hrvatske, i sama ima odlučiti što će i o čemu će obavijestiti hrvatsku javnost i državne čimbenike u Republici Hrvatskoj”, rekao je Šimac.

Share This Article