HDZ-ov zastupnik Horvat ne misli kao Plenković: Za vraćanje upravljačkih prava nad INA-om ne treba privatizacija HEP-a

Piše: Dražen Prša

Saborski zastupnik HDZ-a, predsjednik HDZ-a Međimurske županije i bivši ministar Poduzetništva i obrta Darko Horvat danas je iznio svoj stav kojim jasno i glasno prezentira svoje mišljenje oko procesa vraćanja upravljačkih prava nad INA-om otkupom cjelokupnog paketa dionica MOL-a.

„Koliko god mediji potencirali konsenzus politike oko procesa vraćanja upravljačkih prava nad INA-om otkupom cjelokupnog paketa dionica MOL-a toliko u energetskoj struci postoji konsenzus da za otkup istih ne smijemo prodavati dio HEP-a i ponoviti pogrešku iz 2003. godine“ – kaže Horvat.

On je stava da s obzirom na HEP-ovo poslovanje u zadnjih 7 godina, enormne dobiti za takvo trgovačko društvo, emisiju obveznica u vrijednosti od 500 mil. USD, a nepostojanja bilo kakve kapitalne strateške investicije, iznos zadržane dobiti u nekim bi pretpostavkama mogao biti veći dio potrebnog novca… ostatak je moguće namaknuti prodajom državne imovine i malih udjela u trgovačkim društvima u ili nad kojima Hrvatska više nema nikakav utjecaj , a one se ne bave nikakvom djelatnošću u strateškom interesu za RH.

„Uz jasan stav da u INA-i trebamo vratiti upravljačka prava, isto tako jasan stav da za tu namjeru ne smijemo na ovakav način otvarati proces privatizacije HEP-a.

IPO HEP-a dobrodošao je za svaku novu investiciju i odabir strateškog partnerstva koje bi omogućilo izgradnju konkurentnih, prvenstveno proizvodnih kapaciteta temeljne energetske proizvodnje, a potom i objekata kojima bi HEP poboljšao svoje regulacijske mogućnosti u uravnoteženju elektroenergetskog sustava” – kaže Darko Horvat.

Facebook Komentari