Vrdoljak: Ako s mađarskom stranom premijer nije dogovorio kupovinu, tada je ovo veliki gaf

Predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak, komentirajući u emisiji Hrvatskog radija ‘Oporbeni zarez’ prodaju dionica HEP-a za kupnju udjela Ine, naglasio je da to očito nije bilo složeno kako treba, što ne znači da proces ne može biti dobro odrađen. Još nismo vidjeli pitanje svih pitanja – vizija i strategija razvoja Ine i HEP-a nakon tih transakcija.

Podsjetio je kako su još 2014. godine Most i HDZ odbili prijedlog dokapitalizacije HEP-a, čime bi sredstva ostala u HEP-u, što bi bilo jačanje pozicije tvrtke, jer tada ima ogromna sredstva kojima može postati elektro-energetski lider u JI dijelu Europe. Ovo je promjena koncepta, ali ne raspolažemo s dovoljno informacija. To nije prvi put da mijenjaju svoje stavove kad iz oporbe prelaze na vlast, dodao je Vrdoljak.

Ako s mađarskom stranom premijer nije dogovorio kupovinu, tada je ovo veliki gaf. Također, ako dio novca ne ostaje u HEP-u, opet se vraćamo na temeljno pitanje – viziju i strategiju koju očekujemo kako bi zauzeli jasne stavove. Inicijalne procjene su pokazivale da je moguće za 25 posto HEP-a kupiti udjele u Ini, ali od tada je HEP vredniji, restrukturiran je, dobit mu je povećana na dvije milijarde, što je i uspjeh naše vlade, podsjetio je Vrdoljak.

Polako mi ide na živce što svatko baca balone prema javnosti, a u stvari se igra s vrlo važnim temama. HDZ i Most moraju odlučiti što će s tim dionicama i udjelima, pa ako još poklone braniteljima 7 od 25 posto, cijela je transakcija vrlo upitna.

Ideja referenduma da bi političari oprali svoje ruke s važnih odluka je iracionalna. Što se promjene Ustava tiče, to je tako deplasirano i neozbiljno, da se ne treba posebno apostrofirati jer već sada imamo neke članke u Ustavu koji štite vode i šume, strateške interese, poručio je o idejama Mosta. Mislim da su kolege uopće promašile što je Ustav. To je populizam, jer ih stišće HDZ, ali da bi pred javnošću održali vjerodostojnost koju su već sto puta izgubili, predlažu promjenu Ustava, smatra Vrdljak.

Prvo je Most tražio da se potpredsjednica Vlade Dalić zbog supruga odmakne od odluka o Ini, a zatim ona vodi procese s Dobrovićem koji ne razumije energetiku. Ne sumnjam u Dalićevu stručnost, neka Povjerenstvo za sukob interesa presudi. Karamarko nije bio u pravu, jedino je bilo moguće ukinuti obje arbitraže, naglasio je Vrdoljak. To sam predlagao prije arbitraža, ali je MOL to odbio čekajući dolazak HDZ-a na vlast. Tijekom arbitražnog postupka ukazali smo na štetnost ugovora i protivljenje naplate nekoliko milijardi kuna za od strane MOL-a za štetne ugovore o plinskom poslovanju.

O predsjedničinom posjetu SAD-u rekao je da mu je kao građaninu bilo neugodno i da ga rastužuje priča jer želi živjeti u zemlji gdje se ovakvi gafovi ne bi smjeli događati. Neću ići u utrku za gradonačelnika Osijeka, moj je prioritet vođenje stranke i naših politika, poručio je. O ‘Lex Vlahušić’ smatra da će nakon ustavne tužbe Zakon pasti i da će se Vlahušić kandidirati. Presuđeno je da nema osobnu korist i da Dubrovnik nije oštećen, već je proceduralna pogreška. Ne treba se pisati zakon zbog pojedinaca, nego budućnosti države, dodao je.

Kandidat HNS-a za gradonačelnika Zagreba Anka Mrak Taritaš jedini je kandidat koji može pobijediti Milana Bandića i većina građana Zagreba to vidi. Nadamo se koalicijskim sporazumima u mnogim županijama. Nama očajnički treba povjerenstvo za suočavanje s budućnošću, a ne prošlošću. Nakon kvalitetnih lokalnih izbora očekujem destabilizaciju ove vlasti koja je pokazala da ne funkcionira dobro, pa ćemo ostati na pokazateljima s početka godine, zaključio je.

Share This Article