Izvjestitelj EPa za Srbiju kaže da ta zemlja napreduje, a Hrvatskoj poručuje: Rješavajte bilateralno

Izvijestitelj Europskog parlamenta (EP) za Srbiju izjavio je kako Srbija općenito dobro napreduje na putu prema EU-u i da otvorena pitanja s Hrvatskom radije treba rješavati bilateralno nego na razini Unije, piše HRT.

Izvjestitelji za Srbiju i Kosovo David McAllister i Ulrike Lunacek predstavili su Odboru za vanjsku politiku EP-a nacrte izvješća o napretku tih dviju zemalja.

“Srbija općenito govoreći dobro napreduje. Ipak, pred njom je još dosta posla kada je riječ o vladavini prava, borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala, zaštite manjinskih prava, slobode izražavanja i medija, rekao je McAllister, član njemačkog CDU-a. Što se tiče otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije, istaknuo je da se uvijek zauzima za to da ona rješavaju bilateralno, a kada se ona tiču više zemalja onda ih treba rješavati na razini EU-a.

U raspravi su sudjelovali i hrvatski zastupnici Dubravka Šuica, Marijana Petir i Tonino Picula. Šuica je rekla da Hrvatska ne želi blokirati Srbiju na njezinu putu prema EU-u, ali da će ona morati riješiti više otvorenih pitanja.

“Nisam zagovornik toga da ta pitanja budu razlog za neotvaranje poglavlja, ali kod zatvaranja poglavlja ta pitanja moraju biti riješena”, rekla je Šuica. Podsjetila je da se radi o pitanju nestalih, povratku kulturnog blaga, granice i srbijanskom zakonu o univerzalnoj jurisdikciji.

Picula je rekao da je konstruktivno rješavanje preostalih bilateralnih pitanja Srbije sa susjedima vrlo važno za njezino napredovanje prema EU-u.

“Pod time mislim na utvrđivanje sudbine nestalih u agresiji na Hrvatsku, rješavanje granične demarkacije i povratak otetog kulturnog blaga. To bi pomoglo zatvaranju otvorenih pitanja iz prošlosti i omogućilo punu suradnju u približavanju europske budućnosti za Srbiju, poručio je Picula. Dio slovenskih zastupnika, poput Ive Vajgla i Tanje Fajon spominjali su pitanje hrvatske blokade srbijanskih pregovora. Picula je rekao da tu nije riječ o blokadi nego o nekoj vrsti pozitivnog pritiska kako bi se provele reforme.

Marijana Petir zamolila je izvjestitelja McAllistera da pomogne u rješavanju pitanja srbijanskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji. “Očekujemo da se sporni članci toga srbijanskog zakona ukinu, rekla je Petir, ističući probleme u Srbiji u vezi s vladavinom prava, slobodom medija, suradnji s Haškim sudom te velikim utjecajem Rusije.

Share This Article