Gradonačelnik Varaždina Habuš: Zbog politikanstva, bez realizacije projekti vrijedni 107 mil. kn

Izgradnja vrtića u Hrašćici i Kućanu, tekuća održavanja škola, dogradnja i adaptacija VI. osnovne škole Varaždin, rekonstrukcija elektroinstalacija V. osnovne škole Varaždin, ali i “uskrsnice” za umirovljenike i sufinanciranje javnih potreba u sportu samo su neki od projekata koji se neće realizirati u 2017. godini.

Posljedica je to nedonošenja proračuna Grada Varaždina za 2017. godinu i uvođenja mjere privremenog financiranja na što je na današnjoj konferenciji za novinare upozorio varaždinskih gradonačelnik Goran Habuš.

Habuš je održao prezentaciju u kojoj su pobrojeni svi oni projekti koji se neće moći realizirati u 2017. godini ili je njihova realizacija upitna, prenose varaždinske vijesti.

„Ono što su gradski vijećnici govorili na prošloj sjednici Gardskog vijeća nema veze s vezom pa do one antologijske izjave jednog vijećnika da je bolje imati privremeni proračun nego proračun, a vidjet ćete da nije tako.

Najveći dio ovih projekata sasvim sigurno se neće realizirati do kolovoza ove godine“ – istaknuo je gradonačelnik Habuš pojašnjavajući kako će se novi proračun moći donijeti tek oko 15. srpnja nakon izbora ili tek početkom kolovoza.

Osim već nabrojenih projekata iz predškolskog odgoja, programa u osnovnim školama, unapređenja obrazovanja, socijalne skrbi i sufinanciranja javnih potreba u sportu, neće biti ništa ni od sufinanciranja ustanova, udruga i programa u kulturi.

„Upitno je sufinanciranje dokumentacije za izgradnju nove zgrade Gradske knjižnice, održavanje Varaždinskih baroknih večeri, projekta Turneja tri Grgura, Ljeta u Varaždinu, projekta obnavljanja varaždinske jazz scene. Upitan je otkup muzejske građe za fundus GMV-a, MIŠ (Muzej i škola), Žitnica, EU projekt DETOX i mnogih drugih“ – pobrojio je Habuš.

Tu su još i gospodarsko-turističke manifestacije, neće se raspisati natječaj kojim bi se moglo sufinancirati razne manifestacije, u 2016. godini bilo ih je 15. Neće biti Poduzetničkog fonda, subvencije nastupa na Špancirfestu i Adventu za poduzetnike i obrtnike s područja Grada Varaždina, neće biti raspisan natječaj za zapošljavanje radnika po toj politici zapošljavanja, poticanje investiranja u gospodarske zone, Gourmeta i Ljeta u varaždinu, kao ni sredstava za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti u višestambenim zgradama i obiteljskim kućanstvima.

„Prvih sedam mjeseci je sasvim sigurno Grad u blokadi, a nakon toga ovisi o novoj gradskoj vlasti koliko će biti brza i donijeti novi proračun, kakav, koji će im biti prioriteti i hoće li išta od ovog realizirati do kraja 2017. godine“ – istaknuo je varaždinski gradonačelnik ponovivši još jednom da ne znači da se nešto od ovih projekata neće realizirati, ali da je sedam mjeseci ove godine definitivno izgubljeno.

Habuš je ponovio kako je i najlošiji mogući proračun bolji od privremenog financiranja.

„Nažalost, to nismo mogli objasniti gradskim vijećnicima. Ukupno 107 milijuna kuna projekata neće biti odrađeno ili će biti dovedeno pod znak upitnika. Najveći gubitnici proračuna su Komunal s 39 milijuna kuna i ono što posebno boli, društvene djelatnosti, a tu je sport, obrazovanje, socijala, kultura s 33 milijuna kuna“ – kazao je Habuš te dodao:

Posebno boli ovih šest projekata koje posebno pripremamo, a to su vrtići u Hrašćici i Kućanu te četiri sportska terena. Ako i maknemo ove velike projekte sa strane, šteta je velika za sve one manje projekte i proračunske korisnike, za sve one ljude koji u udrugama ili na neki drugi način funkcioniraju kroz novac kojeg dobivaju iz proračuna.

Dražen Prša

Share This Article