Mirela Holy i aktivist iz udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić protiv kupovanja Ine, evo zašto

O pitanju ponovne kupovine INE i prodaji 25% manje jedna dionica HEP-a, otvara se i pitanje ekološke i energetske strategije, a time i budućnosti Hrvatske.

O tome su u Studiju 4 razgovarali komunikacijska stručnjakinja, nekadašnja ministrica zaštite okoliša Mirela Holy i ekološki aktivist iz udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić.

Piršić je smatra da je to ekonomska i ekološka katastrofa za Hrvatsku. Ekonomska – zato jer kupujemo naftu kompaniji u 21. stoljeću, a to je imalo smisla raditi u 20 st. Ta će kompanija imati svoj core busines u kolapsu u sljedećih 5 – do 15 godina zato što se prelazi na e-mobilitiy i na obnovljive izvore energije. Kao drugo – ako se u kompaniju ne uloži milijardu eura imat ćemo hrpu starog željeza, naglasio je.

Holy smatra da nema smisla u ovom trenutku kupovati INA-u zbog toga što nismo dobili konkretan odgovor zbog čega se zapravo želi ići u taj posao. Drži da su INA i HEP vrlo važne kompanije za energetsku neovisnost Hrvatske. Smatra da se INA može restrukturirati i da može ići u pravcu korištenja obnovljivih izvora energije.

Dok nemamo jasno posložene prioritete što želimo točno u području energetike što želimo raditi, bojim se da imamo velika lutanja i u području HEP-a i INA-e, naglasila je.

Share This Article