Veći dio Hrvatske jutros se probudio sa snježnim pokrivačem – U Ogulinu 25 cm, zabijelio se i Zagreb

Piše: Dražen Prša

Kao što je i najavljivano, veći dio Hrvatske jutros se probudio sa snježnim pokrivačem. Po podatcima Državnog hidrometeorološkog zavoda u 07,00 sati najviše je snijega u Ogulinu 25 cm, 18 cm u Delnicama, 15 cm u Karlovcu, Gospiću 16, a snježni prekrivač zabijelio je i hrvatsku metropolu Zagreb.

Jutro će prema podatcima DHMZ biti oblačno, mjestimice uz snijeg, a na Jadranu kišu i lokalne pljuskove s grmljavinom.
Tijekom dana očekuje se postupni prestanak oborina i razvedravanje sa sjeverozapada, s tim da će se na jugu zemlje do kraja dana zadržati oblačno s kišom, a u unutrašnjosti Dalmacije i snijegom.

Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji sjeverozapadni, koji će poslijepodne okrenuti na jugozapadni. Na Jadranu umjerena do jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, a na krajnjem jugu jugo.

Današnja najviša temperatura zraka bit će od -1 do 4 na kopnu te od 8 do 13 stupnjeva Celzijevih na Jadranu.
Snijeg i dalje pada na području Like i Gorskog kotara, zimske službe uključile su svu raspoloživu zimsku mehanizaciju u čišćenje prometnica, tako da za sada nema većih problema u prometu.

Iz Hrvatskog autokluba (HAK) priopćeno je da snijeg pada u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji te da je mjestimice gust.

snijeg-ciscenje-otocac

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obratno trenutno nema slobodnog cestovnog pravca. Kolnici su mokri i skliski od kiše u Hrvatskom primorju i Dalmaciji, vlažni u većem dijelu ostatka zemlje.

Moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje, održavaju sigurnosni razmak između vozila te ne kreću na put bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru, Lici i Karlovačkoj županiji, uključujući dionice autocesta: A1 Bosiljevo-Maslenica, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, kao i staru cestu kroz Gorski kotar DC3 na dionici Kikovica-Zdihovo te DC1 Čeglje-Karlovac-Gračac-Knin.

Na većini državnih cesta Karlovačke županije promet je zabranjen za teretna motorna vozila iznad 3,5 tone. Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana je prometa za: autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Facebook Komentari