Između 150 i 200 tisuća Hrvata ide van na skijališta, obitelj nema što tamo tražiti ispod 10.000 kn

Bijeli sport nije jeftin, za četveročlanu obitelj s velikim djecom bez 10.000 kuna nema se što tražiti na većini europskih skijališta.

Unazad dvije-tri godine sve je više gostiju iz Hrvatske, rekla bih da je kod vas kriza prošla. Hrvati traže kvalitetu, dobri su i skijaši i potrošači. Recimo, kuhano vino je 3,5 eura i nitko ne postavlja pitanje da je skupo – veseli se skorom valu dolazaka iz Hrvatske direktorica Ramada hotela u Kranjskoj Gori Aida Kadić.

Gosti iz Hrvatske u tom hotelu Alpineahita, kad izuzmu Slovence kojih je najviše, treći su po brojnosti, a u cijeloj Kranjskoj Gori godišnje ih ugoste oko deset tisuća. Austrijska, talijanska i slovenska zimovališta tri su skijaške top-destinacije naših građana, kojih će i ove sezone na skijanje između 150.000 i 200.000.

Oko sto tisuća će na snijeg u tjednu školskih praznika i u spomenute zemlje, redom kojim su navedene, ali neki će se zadovoljiti i jeftinijim BiH ili i domaćim skijalištima.

Bijeli sport nije jeftin, za četveročlanu obitelj s velikim djecom bez 10.000 kuna nema se što tražiti na većini europskih skijališta. Ski standard, koji se ogleda u veličini, brojnosti i opremljenosti skijaških staza, komfornom smještaju i obilju pratećih sadržaja, ima svoju cijenu, pa gornje granice gotovo da i nema.

Oni, pak, kojima cijena nije bitna troše tako na zimovanje bez problema po osobi koliko prosječna obitelj za sve svoje članove. Većini je, dakako, bitno koliko što košta, pa svoje goste imaju i jeftinija slovačka ili francuska skijališta, a neki se svake zime zadovolje i bosanskim ili domaćim skijalištima.

Na Jahorini, recimo, dnevna ski karta vikendom stoji oko 150 kuna, na Platku i Sljemenu čak i manje.

Istrani, recimo, mahom biraju Italiju; Kronplatz, Alta Badiju i Superske Dolomite te Passo Tonale, dok Zagrepčani češće odlaze u Austriju, u Sillian, Katschberg, Nassfeld, Bad Kleinkirchheim, Saalbach ili skijalište Zell am See.

Slovenska skijališta, kazuju u agenciji Atlas, omiljena su za obitelji s manjom djecom, dok Francusku najviše preferiraju mladi kojima su austrijska i talijanska skijališta preskupa.

– U odnosu na prošlu ski sezonu, ove će zime na skijanje nešto više Hrvata – iskustvo je agenata u Atlasu. – Ali, uvjereni smo, brojke bi bile i veće da nije bilo zbrke oko datume završetka školskih praznika – kažu agenti za Večernji list.

Facebook Komentari