Dalić se obratila javnosti povodom prodaje HEP-a i kupnje Ine: uklanja uhljebništvo, stabilizira gospodarstvo…

Ministrica gospodarstva Martina Dalić obratila se javnosti povodom prodaje dionica HEP-a kako bi se kupio cjelokupni udio MOL-a u vlasništvu Ine.

Političke odluke o otkupu cjelokupnog mađarskog udjela u Ini i listanju 25 posto minus jedna dionica HEP-a na javnu ponudu, jača se energetska sigurnost i nezavisnost, pri čemu se otvara mogućnost da hrvatski građani sudjeluju u transakciji, rekla je Dalić.

“Odluka o otkupu cjelokupnog udjela MOL-a u Ini pridonosi energetskoj sigurnosti. MOL, koji u cijelosti drži upravljačka prava u Ini nije izvršio ugovorne obveze, zbog čega rezerve nafte i plina kontinuirano padaju. Odluka je povezana i s ekonomskom sigurnošću, jer je Ina najveća hrvatska kompanija, čiji je rast i razvoj blokiran. Blokada u razvoju Ine blokira i usporava rast cjelokupnog hrvatskog gospodarstva”, kazala je Dalić.

Objasnila je da prodaja 25 posto minus jedne dionice HEP-a osigurava utjecaj države na poslovanje kompanije na jednak način kao i dosad, a omogućava nekoliko važnih i pozitivnih učinaka HEP-a.

“Kvalitetnije poslovanje, kvalitetnije upravljanje kompanijom, a uklonit će se i prostor za uhljebništvo”, rekla je Dalić, dodavši da kompanije koje su izašle na burzu moraju bolje voditi računa o poslovanju i kvalitetnom kadru koji radi.

“Ovakav potez stoga govori o ozbiljnosti planova, jer će kretanje cijena na burzi biti objektivan pokazatelj vrijednosti kompanije na tržištu. Zbog toga svaka od transakcija ima i ekonomskog i nacionalnog smisla, one se nadopunjuju, jer kupovina udjela u Ini uz povećanje javnog duga nije moguće. Ono bi se odrazilo i na kvalitetu svakodnevnog života hrvatskih građana”, rekla je Dalić, dodavši da ovakvim modelom kupovine dionica Ine ukupna bilanca državne imovine ostaje nepromijenjena, ali se ostvaruje bitan cilj vlade, a to je aktivnije i učinkovitije upravljanje državnom imovinom.

Dodala je da ponuda 25 posto minus jedne dionice HEP-a kroz inicijalnu javnu ponudu (IPO) osigurava jednak utjecaj države na razvojne mogućnosti HEP-a kao i danas, kada je država vlasnik 100 posto dionica. Omogućava se istovremeno i nekoliko važnih pozitivnih učinaka na poslovanje HEP-a, a koji se tiču transparentnijeg poslovanja, kvalitetnijeg i profesionalnijeg upravljanja kompanijom. “Uklonit će se prostor za uhljebništvo, jer kompanije izlistane na burzi moraju poštivati veće standarde poslovanja, uključujući i standarde zapošljavanja”, poručila je Dalić, kazavši da će građani, mirovinski fondovi i drugi investitori moći kroz kretanje cijene dionice i dividende HEP-a ostvariti izravnu korist od budućeg razvoja te kompanije.

Ocijenila je da zbog toga svaka od ovih transakcija ima i ekonomskog i nacionalnog smisla, koji se u ovome trenutku nadopunjuju. Ponovila je pritom i da financiranje otkupa udjela u Ini kroz povećanje javnog duga nije moguće, budući da bi to negativno utjecalo na razvojni kapacitet zemlje i svakog poduzetnika, kao i kvalitetu života građana. “Ovakvim modelom u kojem hrvatska država stječe jednu vrstu imovine – dakle udjel u Ini, a nudi hrvatskim građanima kupnju dijela druge vrste imovine – udjel u HEP-u, ukupna bilanca državne imovine ostaje nepromijenjena, ali se ostvaruje jedan od bitnih ciljeva ove Vlade – aktivnije upravljanje državnom imovine”, rekla je Dalić.

Napomenula je da se sve te odluke i koraci dogovaraju i usklađuju s koalicijskim partnerom (Mostom), javnosti komuniciraju gotovo u realnom vremenu, radi osiguravanja najveće moguće transparentnosti odluka. “Naš je zajednički cilj provesti sve ove odluke, ili tržišnim rječnikom rečeno, sve ove transakcije u skladu s najboljom praksom i pravilima međunarodnog poslovanja. Zbog toga ćemo zajedno donositi sve buduće administrativne odluke i predlagati zakonodavne odluke, uključujući također i odluke o institucionalnoj strukturi za provedbu i praćenje ovih transakcija”, istaknula je Dalić.

I u odgovorima na novinarske upite, potpredsjednica Vlade ponovila je kako su sve modele, prijedloge i odluke razmotrili s koalicijskim partnerom. “Razgovaramo i razgovarat ćemo o svim sljedećim odlukama, jer radi se o kompleksnim i dugotrajnim transakcijama, što znači da je naša komunikacija o tom pitanju svakodnevna. A što se tiče primjedbi različitih zastupnika, ja mislim da je to u političkoj strukturi potrebno provjeriti s njihovim matičnim strankama”, kazala je.

Odgovarajući na novinarska pitanja jesu li MOL-u prezentirane namjere Vlade te uključuje li plan i nastavak arbitraže, Dalić je tek ponovila kako je već premijer Andrej Plenković kazao kako je mađarska strana obaviještena o namjerama Vlade. Napominjući kako su zakonodavne aktivnosti sastavni dio najavljenog procesa, istaknula je i kako će jedan od bitnih biti i zakon kojim će se regulirati inicijalna javna ponuda dionica HEP-a. “Najvažniji cilj tog zakona bit će utvrditi mogućnost te inicijalne javne ponude i vrlo jasno definirati da preostalih 75 posto plus jedna dionica ostanu u državnom vlasništvu”, kazala je, prenosi N1.

I na upit je li moguće, ako interes u IPO-u bude veći od očekivanja, na burzu ide veći paket dionica HEP-a, Dalić je ponovila da su oko HEP-a odluke vrlo jasne – na burzi će se u IPO-u ponuditi 25 posto minus jedna dionica, jer će se na taj način zadržati utjecaj države u HEP-u. Na upit da li će dio dionica HEP-a biti rezerviran za branitelje i radnike, Dalić ističe kako je to jedna od odluka koju treba donijeti tijekom samog procesa.

Odgovarajući na upit o mogućim rokovima, Dalić je podsjetila kako su određene pripreme za IPO u samom HEP-u već provedene, odnosno započete 2014. godine. “Zato vjerujem da je provedba i zaključenje tog postupka moguće tijekom 2017. godine”, rekla je. Što se tiče Zakona o privatizaciji Ine, podsjetila da postoje određene primjedbe na njega od strane Europske komisije. No, bilo kakve izmjene tog zakona mogu uslijediti kao posljedica ovih transakcija, poručila je.

Na upit ima li Vlada procjenu hoće li IPO-om biti prikupljeno dovoljno novca ili će HEP-u biti “izbijen” novac za investicije, rekla je da je važan element transakcije ojačati investicijski kapacitet HEP-a te se otvara mogućnost, kada bude završen, za novi investicijski potencijal Ine. Za razvoj i investicijski potencijal obiju kompanija ovaj model donosi jedno novo vrijeme i otvara jedan dodatni prostor, poručila je, prenosi N1.

Nije Plenković prvi: SDP je vrlo ozbiljno pripremao prodaju HEP-a u vrijeme kad je MOL-u prodao Inu

Facebook Komentari