Svi bankovni računi pod povećalom Porezne uprave od 01.01. 2017. godine

Piše: Dražen Prša

Ono što bi trebali znati početkom današnjeg dana je i najnoviji podatak koji će neke zasigurno zabrinuti. Podaci o svim vašim bankovnim računima od sada će biti vidljivi i Poreznoj upravi. Zbog izmjena Općeg poreznog zakona, banke će podatke o tekućim i štednim računima redovito slati na provjeru.

Građani se bune zbog zaštite privatnosti, no stručnjaci umiruju – pod povećalom poreznika naći će se – samo sumnjivi.
Banke su i do sada poreznicima slale podatke o prometima na kunskim i deviznim računima, ali se to nije odnosilo na tekuće i štedne račune.

“Kada je riječ o uvidu u naše račune naravno da to uvijek doživljavamo kao pogled u našu privatnost. No kada je riječ kontroli Porezne uprave, u onom dijelu nesrazmjera imovine građana i izvorima, tada to više nije zadiranje u intimu računa građana nego je tada to provjera je li možda netko utajio porez”, ističe Đurđica Jurić, porezna stručnjakinja i dekanica na Visokoj školi za financijski mendžment RRIF.

Pojačan nadzor nužan je zbog bolje kontrole poreznih utaja. Ali i europskih pravila.

U slučaju sumnjivih i velikih odstupanja, poreznici vas mogu pozvati na razgovor. Većina će građana, tvrde dobro upućeni, ipak moći mirno spavati. No, u Poreznoj upravi ne otkrivaju po kojim će to kriterijima porezni inspektori češljati neke račune.

“Prilikom razmatranja neuobičajenih uplata Porezna uprava postupa prema sustavu upravljanja rizicima (utvrđivanje rizika, analiza rizika, procjena rizika i utvrđivanje prioriteta, obrada i analiza uspješnosti). S obzirom na to da pokazatelji rizičnosti spadaju u domenu porezne tajne (sukladno čl. 8. Općeg poreznog zakona (NN br.115/16.) u obvezi smo postupati po navedenim odredbama”, priopćili su iz Porezne uprave.

Facebook Komentari