Revizija pokazala: DORH pokrenuo postupak protiv HDZ-a zbog nedopuštenih donacija

Zagrebačko državno odvjetništvo pokrenulo je prekršajni postupak protiv HDZ-a jer u kampanji 2015. nije nadležnim tijelima prijavio dio nedopuštenih donacija, niti ih je u propisanom zakonskom roku uplatio u državni proračun, navodi se u izvješću Državnog ureda za reviziju o poslovanju stranaka u 2015.

Političke stranke po zakonu od pravnih osoba smiju primiti maksimalno 200.000 kuna godišnje, a u izbornoj godini te su donacije ograničene na 100.000 kuna. Fizičke osobe im, pak, mogu donirati najviše 30.000 kuna, a veće vrijednosti donacije stranke su dužne odmah prijaviti Državnom izbornom povjerenstvu i u roku od osam dana uplatiti u državni proračun.

HDZ je, međutim, propustio prijaviti i u roku doznačiti ukupno 61.700 kuna. Od toga je 15.000 kuna prijavio nakon propisanog roka, dok nedopuštene donacije u iznosu 46.700 kuna uopće nije prijavio, stoji u izvješću državnih revizora, koji su HDZ-u za poslovanje dali bezuvjetno mišljenje.

HDZ se u očitovanju državnim revizorima požalio da je donacije nemoguće prijaviti i uplatiti na vrijeme zbog prekratkih zakonskih rokova, no kako Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe donosi Sabor, a ne Državni ured za reviziju, za prekratke rokove znatno su odgovorniji od državnih revizora.

DIP je DORH-u nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora prijavio 18 izbornih sudionika, među njima i HDZ-ova koalicijskog partnera Most, ali državna revizija u izvješću ne spominje da DORH protiv njih vodi bilo kakav postupak, piše Večernji list.

Facebook Komentari