Josipović se požalio: Ja sam prethodnike stavio na zid, a Grabar Kitarović nije objesila moju sliku

U Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčaku nije izvjesila portret svoga prethodnika, Ive Josipovića, dok su portreti ostalih bivših državnika, Franje Tuđmana i Stjepana Mesića već na zidu.

“Oba portreta, predsjednike Tuđmana i Mesića, stavio sam ja, jer sam smatrao da bi bilo lijepo na zidu vidjeti bivše predsjednike, po uzoru na praksu koja već godinama živi u Hrvatskom saboru”, rekao je Ivo Josipović, dodavši da je portrete svojih prethodnika na zid stavio već u prvoj godini predsjedničkoga mandata.

Tom prigodom kontaktirao je s obitelji prvog hrvatskog predsjednika i objasnio im svoju intenciju te im ponudio da sami odaberu portret koji žele, dok se s istim prijedlogom obratio i bivšem predsjedniku Mesiću.”Rado su se odazvali, obitelj Tuđman je ubrzo izabrala portret, bio je to jedan od postojećih, dok mislim da smo za Stjepana Mesića naručili portret. Na žalost, ne sjećam se imena umjetnika koji ga je izradio”, rekao je Josipović.

Otkrio je i zašto je to učinio. “Među bistama koje sam zatekao u Uredu bili su velikani iz povijesti, od kralja Tomislava preko Stjepana Radića i Ivana Mažuranića do Josipa Broza Tita, kojima smo tijekom mojeg mandata dodali kardinala Stepinca. Dakle, riječ je o ljudima različitih politika i opredjeljenja koji su ostavili traga u hrvatskoj povijesti, dok sam predsjednicima države namijenio portrete”, rekao je Josipović, dodavši u šali da su s Pantovčaka protjerani samo on i Tito.

Za Večernji list rekao je očekuje li da će predsjednica nastaviti tradiciju te uvrstiti i njegov portret. “To je stvar osjećaja koji čovjek ima ili nema prema povijesti, prema kontinuitetu države, stoga to morate pitati predsjednicu jer uistinu ne znam kako ona vidi tu tradiciju. Možda je i ne vidi, što je također legitimno, stoga ja tu nemam nikakva očekivanja”, rekao je Josipović.

Iz Ureda predsjednice, pak, u postavljanju Josipovićeva portreta ne vide ništa sporno. “Predsjednica nema ništa protiv, namjeravamo nastaviti tradiciju s portretima bivših predsjednika”, rekao je predsjedničin glasnogovornik Luka Đurić sugerirajući da Ivo Josipović slobodno može odabrati umjetnika za portret kojim će ga uvrstiti među besmrtnike Pantovčaka.

Facebook Komentari