USKOK: Istraga protiv Ivice Martineka zbog pokušaja nezakonitog zapošljavanja u HEP-u

USKOK je pokrenuo istragu protiv Ivice Martineka zbog pokušaja nezakonitog zapošljavanja u HEP-u.

“USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1958.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem.

Osnovano se sumnja da je okrivljenik, kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva, od 10. listopada do 7. prosinca 2016., u Zagrebu, nakon što je 10. listopada 2016. objavljen oglas za jedno radno mjesto, koristeći se autoritetom svoga položaja, od podređene mu osobe i člana Komisije za zapošljavanje zatražio da se zaposli osobu koju je on predložio.

Ta osoba je okrivljenika upozorila da bi to predstavljalo kršenje zakona jer prednost pri zapošljavanju imaju nezaposleni hrvatski branitelji, no okrivljenik mu je rekao da bez obzira na navedeno mora zaposliti osobu koju on predlaže te neka pripremi pitanja koja će se predati toj osobi.

Nakon što je podređeni odbio ispuniti zahtjeve okrivljenika, Komisija za zapošljavanje obavila je razgovor s kandidatima koji su ušli u uži izbor, a član Komisije od kojega je traženo zapošljavanje predočio je okrivljeniku stav Komisije prema kojemu se, sukladno zadovoljenim kriterijima i zakonskim propisima, treba zaposliti nezaposleni hrvatski branitelj a ne osoba koju on predlaže.

Potom je okrivljenik ponovno zatražio da se zaposli osoba koju on predlaže opravdavajući svoj zahtjev neistinitim tvrdnjama da se radi o nećaku predsjednika Uprave trgovačkog društva te ističući da bez obzira na kršenje zakona navedeno mora biti provedeno”, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, nakon što je u medijima objavljeno da je izvršni direktor HEP Toplinarstva Ivica Martinek svojem podređenom naredio da mora zaposliti rođaka predsjednika uprave HEP-a perice Jukića, ili će ga smijeniti, Martinek je podnio ostavku.

Snimka u medijima: Kako u HEP-u namještaju posao za nećaka šefa uprave umjesto branitelja

Direktor u HEP-u, koji je sređivao natječaj za nećaka predsjednika uprave, dao ostavku

Facebook Komentari