Aleksić objasnio za što se zalaže uz potporu Udruge Franak i koalicije Jedina opcija: Riječ je o milijardama za ljude i državu

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić objasnio je, zbog učestalih pitanja za što se sve zalažu u koaliciji pod sloganom Jedina opcija.

Budući da mi često pojedinci predlažu nekakva svoja rješenja i viđenja bankarskog poslovanja, a ja im redovno moram odgovoriti da jako dobro mi iz UF-a znamo što i kako treba, moram objasniti nekoliko zabluda tih pojedinaca.

Prva zabluda proizlazi iz miješanja problematike monetarne politike s problematikom rješenja nezakonitih radnji banaka. Profesor Lovrinović, a i kompletna naša koalicija pod sloganom Jedina opcija, zagovara monetarnu politiku potpunog prelaska na kunske transakcije, bez valutne klauzule, dakle zagovaramo ukidanje valutne klauzule.

Međutim, prethodno bi se svi krediti s valutnom klauzulom morali bez troškova prebaciti u kunske kredite, ali na zahtjev dužnika, bez zakonske prisile prema dužniku. Da bi se to ostvarilo, potrebna je politička volja saborske većine. Ja se osobno, a niti Udruga Franak, u ovome trenutku ne bavimo tom problematikom. Mi se bavimo nečim bitno drugačijim i bitno različitim od puka ukidanja valutne klauzule. Moram jasno izreći činjenicu da se u slučaju ukidanja valutne klauzule ništa značajno ne bi dogodilo s kamatnim stopama ili s po nama nezakonito ugovorenom valutnom klauzulom CHF.

E sad, za razliku od te monetarne problematike, ja i Udruga Franak bavimo se nečim sasvim drugim. Mi se bavimo ukidanjem nezakonita poslovanja banaka i obeštećenjem svih oštećenih dužnika, bez obzira na valutnu klauzulu u kreditu.

Ono što želimo ostvariti kao krajnje ciljeve ovdje ću nabrojati, i ponovo napominjem – TO NEMA NIKAKVE VEZE S UKIDANJEM VALUTNE KLAUZULE:

1. Kroz kolektivni sudski proces tražimo da se valutna klauzula CHF u svim takvim kreditima proglasi nepoštenom i time ništetnom, što bi kao krajnji cilj imalo reobračun svih CHF kredita i svih konvertiranih CHF kredita koji nisu refinancirani u čiste kunske kredite, po početnome tečaju CHF-a u vrijeme isplate svakoga pojedinačnog kredita. Znamo svi da Vrhovni sud RH o tome tek treba donijeti novu odluku.

2. Kroz kolektivni sudski proces već je definitivno utvrđeno da je odredba o promjeni kamatne stope za 7 banaka ništetna, potvrđeno je to i na Ustavnome sudu, čekamo da se to isto proglasi i za Sberbank (nekad Volksbank). To bi značilo da bi se u slučaju pozitivnog rješenja u skladu s točkom 1. svi krediti reobračunali po početnoj kamatnoj stopi. U svim već refinanciranim i otplaćenim kreditima dužnici bi imali pravo na obeštećenje, bilo mirnim putem, bilo sudski.

3. Radimo na zakonskome rješenju za početne fiksne kamatne marže u svim kreditima s promjenjivom kamatnom stopom ugovorenim prije 1.1.2013. – jer su u svim takvim kreditima banke nezakonito ugovorile, nezakonito povećavale i nezakonito kasnije odredile parametre za promjenu kamatne stope. Zakonsko rješenje smanjilo bi kamate u svim takvim kreditima za 2 do 4 postotna boda (to je smanjenje kamate za 50% do čak 80%). To zakonsko rješenje jest nužno i poslije 15. siječnja 2017. MOST i HDZ morat će donijeti konačnu odluku, jer obećanje su dali jedni i drugi krajem 2015. prije pretprošlih izbora, a i jedni i drugi su dobili od mene prijedlog zakonskoga rješenja.

4. Radimo i na rješenju za RBA zadruge, ali samo za potrošače – za fizičke osobe. Zakonski želimo riješiti da takvi krediti budu ništetni retroaktivno, i prije stupanja na snagu originalnoga Zakona o potrošačkom kreditiranju. I to rješenje proslijeđeno je MOST-u i HDZ-u.

5. Tražimo da DORH na temelju naših prijava prekršajno goni banke radi manipuliranja kamatnim parametrima i time uprihodi preko prekršajnih sudova od 9 do 25 milijardi kuna u državni proračun.

Ima toga još, ali sve što sam nabrojao najbitniji su detalji.

Ima ljudi koji već od samoga početka mojega političkog angažmana govore kako se bavim ograničenim temama.

Dragi kritičari, ta ograničena problematika vrijedi teške milijarde, tako da to nije niti najmanje ograničeno:

1. Radi se o vraćanju do 10 milijardi kuna svim dužnicima, bilo kroz reobračune bilo kroz obeštećenja.

2. Radi se o podebljavanju državnog proračuna za 9 do 25 milijardi kuna.

3. Radi se o ukidanju nezakonita poslovanja banaka.

4. Radi se o uvođenju pravne sigurnosti u poslovanju banaka s potrošačima.

5. Radi se o rješenju problema za najmanje 200 000 obitelji što čini svakako cca. 600 000 ljudi. Je li to ograničeno?

Radi se o problematici koja je u ovome trenutku prioritet, prioritet za koji čekam da ga kao prioritet shvate konačno DORH, Vlada RH i sve moje kolegice i kolege u Saboru!

Ali, ne bi bilo loše i da se deseci tisuća neosviještenih euro i kunskih dužnika konačno osvijeste i pomognu svojim pritiscima prema bankama i institucijama. Traženjem mirnim putem, a kasnije i sudski, da im se vrate preplaćene kamate.

Zato se stranka koja je izašla iz Udruge Franak i zove SNAGA – Stranka narodnog i građanskog aktivizma.

Mi smo jako, jako moćni, i to legalno i argumentirano, bez ulice i bez agresije!, kaže Goran Aleksić.

Aleksić objasnio za što se zalaže uz potporu Udruge Franak i koalicije Jedina opcija: Riječ je o milijardama za ljude i državu

Share This Article