Plenković tvrdi da će stvar s poskupljenjem struje biti riješena: Donijet ćemo tu uredbu

Premijer Andrej Plenković poželio je građanima sretne blagdane, piše N1.

“Nema predaha. Kad ste u Vladi svaki dan imate puno pitanja za rješavati. Ova dva dana je Božić, a onda krećemo s daljnjim radom. Ima puno stvari na dnevnom redu vlade u četvrtak i nakon toga pripreme za intenzivnu 2017. godinu”, kazao je Plenković.

“Ovo je bila vrlo politična godina, gospodarski pokazatelji su dobri i nadam se da će se nastaviti trend gospodarskoga rasta. Jučer smo isplatili božićnice. Podigli smo minimalnu plaću, postigli smo dogovor sa sindikatima državnih službi, nadamo se da ćemo postići i dogovor sa sindikatima javnih službi. Iduća godina će biti godina godina gospodarstva i poduzetništva – što veća rasterećenja, što više pravne sigurnosti, što je poticaj za ulaganja”, nabrojao je Plenković.

Izgledi stabilnog kreditnog rejtinga govore o tome, nastavlja, da bismo mogli dignuti kreditni rejting na investicijski, što bi se “reflektiralo na kamatne stope koje banke imaju prema građanima”.

Kako Vlada planira do kraja godine usvojiti prijedlog Uredbe o Izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije, koji je donijelo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Plenković je upitan je su li točne najave da struja ipak neće poskupiti. Po tom prijedlogu bi opskrbljivači morali otkupljivati zelenu energiju još godinu dana, zbog čega bi mogli uzvratiti tužbama. U Ministarstvu tvrde da cijena struje za kućanstva neće rasti, ali i da će pronaći način da obeštete distributere i to je model na kojemu rade.

“Donijet ćemo tu uredbu, ministarstvo nadležno za energetiku traži rješenje, a nakon toga ćemo u 2017. pronaći i dugoročno rješenje”, kazao je. Upitan o mogućim tužbama distributera električne energije, odgovorio je: “Naći ćemo rješenje, bitno nam je da građani ne plaćaju veće račune”.

Odbio je komentirati izjave srbijanskog premijera Aleksandra Vučića o hrvatskoj deblokadi pregovora Srbije i EU po pitanju poglavlja 26.

“Mislim da je kolega Stier sve rekao. To pitanje ne treba dramatizirati. Važno je da su Hrvati, hrvatska nacionalna manjina u Srbiji, zadovoljni”, kazao je Plenković, dodajući da će se ta tema pratiti s velikom pozornošću.

Facebook Komentari