Predsjednica Grabar Kitarović: “Pozivam odgovorne na cjelovitu i dosljednu provedbu Zakona o sportu”

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je novog predsjednika Europske nogometne federacije (UEFA) Aleksandera Čeferina.

Današnji sastanak pokazuje koliko nogomet znači hrvatskom društvu i koliko Hrvatska znači europskom nogometu“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović nakon sastanka s predsjednikom UEFA-e.

Dodala je kako nogomet nije samo biznis, niti samo sport. „ Nogomet je za mene ljubav, nogomet je ponos, nogomet za mene znači zajedništvo i domoljublje. I to su vrijednosti koje svi mi zajedno moramo vratiti hrvatskom nogometu“, istaknula je.

Kazala je kako je s predsjednikom UEFA-e razgovarala o nekoliko tema, a posebno je izdvojila temu sigurnosti na stadionima, infrastrukturu i depolitizaciju nogometa i općenito sporta u Hrvatskoj.

Govoreći o sigurnosti na stadionima, Predsjednica je kazala kako svi zajedno moramo osuditi i boriti se protiv huliganizma i svakog oblika fizičkog i verbalnog nasilja.

Dodala je kako tu borbu ne možemo voditi baveći se isključivo posljedicama.

„Ukoliko se ne riješe uzroci devijantnog ponašanja, posljedice će se ponavljati, u novim i sve težim oblicima“, kazala je. U tom smislu, Predsjednica je izrazila zabrinutost zbog mogućnosti isključivanja Hrvatske iz daljnjih međunarodnih natjecanja.

„Drago mi je da je UEFA spremna pomoći u izgradnji daljnje infrastrukture u Hrvatskoj“, kazala je. Koliko god je sport važan za zdravlje društva i pojedinca, jedino izgradnjom daljnje infrastrukture možemo, ne samo izgrađivati nove mlade talente i zadržati hrvatsku reprezentaciju među top reprezentacijama u Europi i u svijetu , već na taj način možemo izgrađivati zdravo, solidno i stabilno društvo, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

„Nogomet se ne igra samo zbog novca, prodaje igrača i uglednika u ložama. Igra se zbog onih koji ga vole, zbog navijača i navijačkih skupina ili obitelji koje jednostavno žele popodne provesti uz nogometne terene prateći utakmicu“, kazala je Predsjednica. Dodala je kako su ti ljudi koji prate, vole i igraju nogomet snaga nogometa i njima se nogomet treba vratiti. „Nogometu treba vratiti one temeljne vrijednosti – ljubav, ponos, zajedništvo i domoljublje“, istaknula je.

Predsjednica Grabar-Kitarović pozvala je sve odgovorne da kroz cjelovitu i dosljednu provedbu Zakona o sportu te depolitizaciju nogometa i otvorenost za transparentan rad koji je usklađen s potrebama šire nogometne zajednice, dokažu kako nogomet može biti nositelj pozitivnih vrijednosti našeg društva.

„Uz nultu stopu tolerancije prema nasilju, to će biti i put k rješavanju negativnih događanja na našim stadionima, a pri tome imam veliku nadu, očekivanja i želju za suradnjom s Vladom i novoosnovanim Središnjim državnim uredom za sport na čelu s Janicom Kostelić“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Dražen Prša/Ured Predsjednice RH

Facebook Komentari