Strava na autocesti kod Novske, u kombiju bilo natrpano 67 ljudi, većina ih završila po bolnicama

Na autocesti kod Novske prometna je policija sinoć zaustavila teretno vozilo stranih registracijskih oznaka u kojem su bile 67 osoba iz Afganistana i Pakistana. Ministar zdravlja Milan Kujundžić upravo obilazi migrante koji su hospitalizirani u zagrebačkom KB-u Dubrava.

Trideset dvoje ih je zbog trovanja ugljičnim monoksidom i pothlađenosti trebalo liječničku pomoć, a šesnaest je zbrinuto na odjelima intenzivne njege te kirurgiji i pedijatriji novogradiške bolnice. U trenucima kad su pristizali, svjedoče liječnici, bilo je uistinu dramatično. Neki su bili i bez svijesti, pothlađeni, gladni i umorni. Na liječenju je zadržano i troje djece.

Hitna pomoć je je prvu dojavu dobila od policije u 19,35, a do 22,10 sati zbrinuti su svi pacijenti i izvan životne su opasnosti, ali će trebati vrijeme da se oprave. U njihovom zbrinjavanju sudjelovala su 22 medicinska tima iz sisačko-moslavačke, brodsko-posavske i zagrebačke županije.

Počela je i policijska obrada vozača i putnika koji su, pretpostavlja se, ilegalno prešli državnu granicu, a najvjerojatnije se radi o migrantima iz arapskih zemalja.

Timovi hitne medicinske pomoći zbrinuli su u više bolnica 42 muškarca – 11 u bolnici u Sisku, 17 u Novoj Gradiški, osam u Zagrebu te po tri u Slavonskom Brodu i Pakracu, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Buljević.

Share This Article