SDSS o jučerašnjem prosvjedu: demonstracija opasnih namjera i poruka ekstremne proustaške desnice

Povodom jučerašnjih, kako kažu u SDSS-u, demonstracija opasnih namjera i poruka ekstremne proustaške desnice pred sjedištem Srpskog narodnog Vijeća u Zagrebu, Glavni odbor Samostalne demokratske srpske stranke izražavajući jednoglasnu podršku dr. Miloradu Pupovcu, koji je bio meta verbalnih napada i uvreda ekstremista, usuglasio je priopćenje za javnost tijekom sjednice održane u Vukovaru.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Suočeni smo s kampanjom koja se obnavlja i intenzivira zadnjih dana. Različiti su povodi takve ekstremne kampanje, a ovaj put je to odluka saborskog Odbora za ustav o uklanjanju spomen ploče sa ustaškim pozdravom postavljene u Jasenovcu – mjestu jednog od najvećih stratišta drugog svjetskog rata. I povod kampanje i njezina jučerašnja manifestacija postali su opasni kako za dr. Pupovca tako i za djelovanje srpskih institucija u Hrvatskoj.

Uvrjede, prijetnje, pozivi na oduzimanje državljanstva i protjerivanje iz zemlje te pozdravljanje ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ i stvaranje atmosfere mržnje i linča prema predsjedniku Srpskog narodnog vijeća, predsjedniku Glavne skupštine naše stranke i njenom zastupniku u šestom mandatu Sabora predstavlja ne samo najgrublju povredu demokratskog političkog pluralizma i nacionalne ravnopravnosti kao temeljnih vrijednosti Ustava Republike Hrvatske već i poticanje na nasilje i mržnju po etničkoj i političkoj osnovi, a što je i Ustavom i zakonom zabranjeno i predstavlja kazneno djelo.

Izražavajući bezrezervnu podršku dr. Pupovcu, Samostalna demokratska srpska stranka ustrajno ostaje privržena demokratskim načelima i vrijednostima antifašizma, manjinskih prava, zaštiti žrtava zločina koji su za vrijeme NDH, koju ovakvi ekstremisti veličaju, počinjeni nad Srbima, Židovima, Romima, Hrvatima neistomišljenicima i ostalima. Stoga ovu kampanju razumijemo i kao kampanju protiv naše stranke i onih koji podržavaju.

Zato tražimo da se našim saborskim zastupnicima omogući sigurnost i nesmetan rad. Također tražimo da se institucijama srpske manjinske također omogući da u miru i sigurnosti obavljaju svoje aktivnosti koje su bazirane na pozitivnom zakonodavstvu RH i od interesa su kako za manjinsku zajednicu tako i za društvo u cjelini.

Prosvjed u središtu Zagreba, uhićen Keleminac iz A-HSP-a, pred SDP-om vikao Za dom spremni

Facebook Komentari