Iza zavjese: Burna rasprava Željke Markić i Nenada Zakošeka – od konzervativne revolucije do totalitarizma

U HRT-ovoj emisiji “Iza zavjese” gostovali su Nenad Zakošek, dekan Fakulteta političkih znanosti, i Željka Markić, čelnica udruge “U ime obitelji” i govorili između ostalog o konzervativnoj revoluciji.

Zakošek je kazao da su glavni akteri konzervativne revolucije u Hrvatskoj Crkva i nevladine udruge, ali da su u svakoj državi neki drugi. Istaknuo je da pod konzervativnom revolucijom podrazumijeva napade i poništavanje tekovina sekularne države.

Ono po čemu je Hrvatska izazvala međunarodnu pozornost bio je referendum o ustavnoj definiciji braka, a znamo da je udruga “U ime obitelji” bila jedan od glavnih aktera, rekao je Zakošek. Mislim da za neke od glavnih ciljeva koji idu u tom smjeru zahtjeva za unošenje svjetonazorskih odredbi u javne pravne dokumente imaju potporu i vrha Katoličke crkve, dodao je.

Markić pak ističe da je pojam konzervativne revolucije militantan jer implicira nasilje, ali i da je kontradiktoran. Rekla je i kako Nenad Zakošek tvrdi da udruga “U ime obitelji” želi poništiti odvojenost Crkve i države, a da to nije istina.

Ovo svođenje toga na vjerska uvjerenja je jedna manipulacija, jer se želi reći da ljudi koji nisu vjernici ne mogu imati stav da je brak zajednica žene i muškarca, kazala je. Šezdeset i šest posto birača je reklo da želi da Ustav definira brak kao zajednicu žene i muškarca i da na taj način spriječi nasilne političke redifinicije nečega što ima implikacije na svaku obitelj u Hrvatskoj, naglasila je.

Jedna od tema bila je i uvođenje Zdravstvenog odgoja u škole. Što je cilj tog odgoja? Treba li on napraviti ono što mi svi uistinu želimo, naučiti našu djecu biološkim činjenicama, pomoć im da formiraju svoje stavove, pomoći im da razmišljaju o sebi, učiti ih o spolnosti. Ako je to cilj, onda u redu, idemo o tome razgovarati. Ali ako je cilj da se promovira pedofilija u društvu, ja ću na to svakako reagirati, rekla je Markić.

Autoritarni i totalitarni

Tema razgovora bila je i djelovanje kadrova proizašlih iz totalitarnog komunističkog sustava i oblikovanju društva nakon raspada Jugoslavije.

Zakošek je ustvrdio je režim u Jugoslaviji bio totalitarni do šezdesetih godina prošlog stoljeća, a kasnije autoritarni, s čime se nisu složili Ž. Markić i Dujmović.

“Nikad nisam bio član Saveza komunista. Sve što sam ikad napisao i danas stojim iza toga. Moj dio starijih nastavnika bio je u Savezu komunista. Profesor Tomac je nedvojbeno sudjelovao u komunističkom sustavu kao i Franjo Tuđman, a kasnije protivnik tog režima”, rekao je Zakošek.”Tomac je egzemplar. Pozitivni, jedini egzemplar. Nemojmo svesti komunizam na Tomca. Narod vjerojatno ni ne zna da je pravi autor kurikuluma profesor Budak, zadnji sekretar partije na Filozofskom fakultetu”, rekao je Dujmović.

“Bruna Esih je javno rekla da ste vi spriječili njeno znastveno napredovanje. Isto je rekla i Davorka Budimir”, naglasila je Markić. Niste dobro obavili domaći zadatak, bolje ste se trebali pripremiti. Kako sam ja napredovao ako nisam bio član Saveza komunista, na Zapadu sam diplomirao rekao je Zakošek. “To nije istina”, odgovorio je Zakošek na optužbe za Esih i Budimir.

“Onaj koji je zapjevao ‘Marjane, Marjane’ nije smio putovati u Trst”, rekao je voditelj emsije i dodao: “Hrvatska je nastala u Domovinskom ratu nevezano na Ustav” i upitao Zakošeka:

“Je li za vas 1989., Hrvatska bila opcija?

“Tada, u tim okolnostima nije bila niti za Franju Tuđmana” rekao je Zakošek, a Markić se obratila Zakošeku i rekla mu ‘da brani komunizam’, na što je Zakošek odgovorio da ‘ona izokreće njegove riječi’.

Facebook Komentari