U Joševici, selu nadomak Gline, obilježena je 25. obljetnica zločina počinjenog nad mještanima

Zamjenica župana SMŽ  Anita Sinjeri-Ibrišević

Zamjenica župana SMŽ Anita Sinjeri-Ibrišević

Piše: Dražen Prša

Obilježavanju ovog nadasve tužnog događaja u Joševici ove su godine nazočili Nenad Bužanić ispred Ministarstva hrvatskih branitelja, zamjenica župana SMŽ Anita Sinjeri- Ibrišević, predsjednica županijske Skupštine Ivanka Roksandić, vijećnik županijske Skupštine Dražen Pejaković, gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević, predsjednik Gradskog vijeća grada Gline Stjepan Grudenić, načelnik PP Glina Ivica Furdi, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine, članovi obitelji i rodbina ubijenih te suseljani i njihovi gosti koji su položili vijence i zapalili svijeće ispred spomenika poginulima.

Tog hladnog, maglovitog ponedjeljka 16.12.1991. dok su mirni stanovnici sela obavljali uobičajene poslove, u svoj krvavi pohod krenuli su pripadnici srpske paravojnih postrojbi iz Gline. Vatrenim su oružjem opremljenim prigušivačima sijali smrt ubijajući sve one koje su zatekli u kućama i dvorištima.
Tada je smrtno stradala 21 osoba dok je teško ranjena, masakr čudom preživjela starica Anka Šiftar r. 1921. koja je i danas živi svjedok tog strašnog događaja.

anita-sinijeri-ibrisevic

Zamjenica župana SMŽ, gđa. Anita Sinjeri-Ibrišević u svom je obraćanju nazočnima istaknula kako su upravo u ovo vrijeme, u ranim popodnevnim satima prije 25 godina ovim pitomim selom tekli potoci krvi u strašnom i svirepom masakru koji su nad nedužnim, bespomoćnim i nenaoružanim civilnim stanovništvom počinile razularene četničke horde pri tome nemajući milosti ni prema kome. Sam način na koji su ubojstva izvršena pucanjem iz neposredne blizine u glavu malokalibarskim automatskim vatrenim oružjem uz upotrebu prigušivača žrtvama u glavu, a o čemu postoji detaljna dokumentacija, potvrđuje svu bestijalnost ovog svirepog čina nezamislivog ljudskom umu.
Podlost ovog zločina time je još veća uzme li se u obzir činjenica da u joševičkom području nije bilo oružanih sukoba, te da se tamošnjim Hrvatima jamčilo mir i sigurnost ako se ne budu oružano odupirali okupaciji. Nažalost, dogodilo se upravo suprotno te je selo, kako je kazala zamjenica župana, od prijeratnih 130 stanovnika danas došlo na svega 30-ak žitelja koji ovdje žive.

Istaknula je težinu ovog zločina i nevinost žrtava te činjenicu kako za počinjeno zlodjelo do danas još nitko pred licem pravde nije odgovarao unatoč tome što su imena počinitelja poznata i unatoč tome što je protiv istih još 2008. godine podignuta optužnica. Pozvala je resorna ministarstva kao i DORH da ulože dodatne napore kako bi se ovaj i mnogi drugi zločini iz Domovinskog rata napokon procesuirali i riješili i kako Joševica ne bi ostala samo još jedna tužna, nedovršena i zaboravljena priča. Pozvala je pripadnike srpske nacionalne manjine kojima je RH donošenjem Zakona o aboliciji omogućila povratak, a čiji su predstavnici posljednjih nekoliko godina prisutni na obilježavanju obljetnice zločina u Joševici, da pokažu lojalnost hrvatskoj državi i njenim građanima, da kažu ako nešto znaju, a moglo bi pomoći u rasvjetljavanju ovog i drugih zločina i privođenju počinitelja licu pravde.

josevicaspomen1_prsa

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća te kratkog obraćanja govornika, u kapeli Majke Božje Lurdske, glinski župnik Ivica Mađer služio je sv. misu za sve stradale.

Četvrt stoljeća nedužne joševačke žrtve strpljivo čekaju pravdu. Unatoč hladnom vremenu, oni koji na ovaj dan svake godine dolaze u Joševicu, dokazuju da nisu zaboravljene. Dostojanstveno i tužno sjećanje na njihova imena, svijeće, cvijeće i molitva najmanje je što možemo učiniti.

Facebook Komentari