Odbor za Ustav ima konsenzus oko pozdrava ‘Za dom spremni’, donijeli zajednički zaključak

Više je članova Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav u srijedu predložilo zaključak rasprave o ploči u Jasenovcu na kojoj piše “Za dom spremni”. Nakon vijećanja Odbor je objavio zajednički zaključak

Danas je, naime, održan nastavak sjednice Odbora za Ustav, započete dan ranije, kada se desni i lijevo-liberalni članovi nisu mogli usuglasiti oko zaključka o postupanju prema ploči u Jasenovcu.

Zajednički prijedlog zaključka kojega je iznjedrio Odbor glasi:

“Postavljanje spomen-ploče poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, s riječima “Za dom spremni” u grbu Udruge, vrijeđa žrtve ovog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima.

Odbor poziva nadležna tijela državne vlasti da poduzmu nužne radnje kojima će se zaštititi dostojanstvo žrtava i sjećanja na njih, a pogotovo na mjestima kao što je Jasenovac.

Potaknut raspravom, Odbor poziva Vladu Republike Hrvatske da utvrdi pretpostavke za institucionalno pravni okvir unutar kojeg će se riješiti pitanje simbola svih zločinačkih totalitarnih režima i zaštite digniteta njihovih žrtava”.

Zaključak je pročitao predsjednik Odbora Peđa Grbin. Odbor se prije toga povukao kako bi donio zajednički zaključak.

Facebook Komentari