Petrov odgovorio Miroslavu Šeparoviću oko izjava ministra Orepića: izvađeno iz konteksta

Predsjednik Sabora Božo Petrov odgovorio je na pismo koje mu je poslao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u kojem je tražio da reagira na izjavu ministra unutarnjih poslova iz kvote Mosta Vlahe Orepića u kojoj je tražio kolektivnu ostavku sudaca Ustavnog suda.

”U naznačenom pismu Ustavni sud traži javno očitovanje i reakciju na izjave ministra unutarnjih poslova da je ‘ovaj Ustavni sud najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti Hrvatske’ te da je ‘vrijeme da (suci) podnesu kolektivnu ostavku”, piše u pismu Šeparoviću Petrov te dodaje kako su u pismu navedeni “samo dijelovi izjave ministra unutarnjih poslova čime joj se oduzima odgovarajući kontekst u kojem je dana”.

Petrov smatra da zbog toga te izjave ne može “meritorno komentirati”. Naglašava kako bi Sabor trebao pristupiti promjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, a to se posebno odnosi na dio o izboru Ustavnih sudaca. Smatra kako promjenama treba unaprijediti provjeru kandidata za ustavne suce jer bi se time “u znatnoj mjeri otklonila mogućnost pojave sumnji u izbor pojedinih sudaca Ustavnog suda”.

“Osobito ističem kako smatram pretjeranim sugestije koje se odnose na dovođenje u pitanje redovnog i usklađenog djelovanja stabilnosti državne vlasti pri čemu se slažem s konstatacijom da o tome brine Predsjednica Republike Hrvatske, a ne neko državno tijelo”, zaključuje Petrov u pismu koje je u ponedjeljak poslao Šeparoviću.

Petrov je u nedjelju izjavio kako je potrebno postići konsenzus oko načina biranja ustavnih sudaca, piše N1.

Orepić ne odustaje oko Ustavnog suda: poruke vežite uz interese pa ćete vidjeti kome je do demokratskog, a kome ne

Petrov pokušao premostiti izjave Orepića, a da se ne zamjeri jako Plenkoviću, javnosti i sucima

Predsjednica također osudila Orepićeve izjave, Petrov stao u obranu, oglasio se i Šprlje

Palić o Orepićevom napadu na Ustavni sud: Je li MUP podnio kaznenu prijavu protiv Mlakara?

Facebook Komentari