Merkel i Plenković: Stotine tisuće Hrvata u Njemačkoj tvore most između dviju zemalja

Njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem kazala je kako ne mora isticati da su “njemačko-hrvatski odnosi sjajni” te da stotine tisuće Hrvata u Njemačkoj tvore most između dviju zemalja.

“Bilateralni odnosi su sjajni”, kazala je Merkel i dodala kako su razgovarali i o otvorenim bilateralnim pitanjima.

“Jako mi je drago da je Hrvatska težište stavila na gospodarska pitanja. To je važno i dobro”, kazala je Merkel.

Kazala je i kako zastupaju isto stajalište oko stanja u Ukrajini te o izbjegličkom valu koji je prošao kroz Hrvatsku.

Kazala je i kako su razgovarali o BiH te da se njima da podrška na putu za EU.

Plenković se zahvalio premijerki na gostoprimstvu te je kazao kako su imali “kvalitetne i sadržajne” razgovore. Kazao je i kako su veze između Njemačke i Hrvatske izvrsne i prijateljske te da je Njemačka jedna od ključnih trgovinsko-gospodarskih partnera.

“Posebno važna je i zajednička ocjena da je potrebno poduprijeti zemlje jugo-istočne Europe. Hrvatska je spremna pomoći BiH sa svojim iskustvom ali i svojim položajem u Europi i NATO-u”, izjavio je Plenković i dodao da je ovaj posjet zaokružio aktivnosti u ovoj godini.

Bilo je i govora o izbjeglicama, a premijer Plenković izjavio je kako je RH u dosadašnjim raspravama prihvatila određeni broj migranata te da pri tome ostajemo.

“Smatramo da rješenje migracijske krize treba biti cjelovito europsko rješenje, prije svega zaštitom vanjske europske granice”, rekao je Plenković.

Pitanje BiH i Srbije

“Stajalište mene i Vlade je jasno. Kao i sve zemlje koje idu prema EU i Srbija mora ispuniti kriterije. Želio bih da mandat moje vlade bude taj kada ćemo zatvoriti niz pitanja iz Miloševićeve velikosrpske agresije na Hrvatsku”, kazao je Plenković govoreći o odnosima prema Srbiji i njihovom putu prema EU.

Također je kazao i kako postoje pitanja o nestalim osobama kao i o zaštiti manjina i pronalaženja odgovora za procesuiranje ratnih zločina.

Merkel je kazala kako su se oni zalagali da pomognu BiH te će nastaviti korak po korak.

“Podupirem intencije premijera Plenkovića u velikoj mjeri. Što se tiče Srbije, mišljenja smo da o bilateralnim pitanjima treba raspravljati na bilateralnoj razini. Gdje god Njemačka može dati podršku, to ćemo učiniti”, izjavila je Merkel, prenosi Večernji.hr.

Facebook Komentari