Znanstvenici otkrili da stari lijek za liječenje dijabetesa tipa 2 može štititi od raka

Stari lijek za liječenje dijabetesa tipa 2, metformin ima antitumorski efekt, odnosno može štititi od raka, tvrde znanstvenici Sveučiliša u Kaliforniji.

U lijeku za liječenje dijabetesa su znanstvenici, naime, otkrili molekularni mehanizam koji djeluje na razini stanica i štiti epitelno tkivo tjelesnih šupljina i organa od infekcija, upala i rasta tumora, te istraživanje objavili u časopisu Medical News Today.

No, zaštitne barijere za razne toksine, uzročnike bolesti i upale nema bez osiguravanja polariteta svih stanica. A gubitak polariteta stanica znači i gubitak zaštitne barijere koja dovodi do njihove disfunkcije i razvoja tumora.

Njihovo istraživanje otkriva dosad nepoznati mehanizam koji pomaže ojačati strukturu između epitelnih stanica. Dodatna istraživanja trebala bi dodatno procijeniti prednost terapije ovim relativno jeftinim lijekom u sprečavanju rasta tumora.

Djelatna tvar u na tržištu u Hrvatskoj je u filmom obloženim tabletama je metformin (u obliku metforminklorida). Metformin pripada grupi lijekova koji se nazivaju bigvanidi, a koristi se za liječenje šećerne bolesti tipa 2 (također nazivana „šećerna bolest neovisna o inzulinu“), posebno u bolesnika s prekomjernom tjelesnom težinom, kada samo dijeta i tjelesna aktivnost ne mogu dovesti do odgovarajuće kontrole šećera u krvi.

Inzulin je hormon koji luči žlijezda gušterača, što tijelu omogućuje korištenje glukoze (šećera) iz krvi. Vaše tijelo glukozu koristi za proizvodnju energije ili ju sprema za buduće potrebe.

Facebook Komentari