Koja je uloga Branka Hrvatina u aferi “Mito” za suce Vrhovnog suda? Je li znao više u slučaju Glavaša?

Je li uloga predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina u aferi “Mito” u kojoj su pristaše Branimira Glavaša pokušale podmititi suce Vrhovnog suda mnogo veća od onoga što je Hrvatin kao svjedok u tom postupku izrekao na sudu?

Nedjeljni Jutarnji list objavio je transkripte audiosnimki Sigurnosno-obavještajne agencije koje se nisu mogle iskoristiti kao dokaz, a bacaju novo svjetlo na cijeli slučaj o kojem Vrhovni sud već četvrtu godinu ne donosi pravorijek.

Drago Tadić, vlasnik Osijek Koteksa, prikupljao je novac za pomoć Branimiru Glavašu koji je u to doba, 2010. bio u bijegu u BiH. U tom trenutku slučaj je bio na Vrhovnom sudu nakon nepravomoćne osuđujuće presude. A Tadić je, sa suradnicima pokušao i uspio doći u kontakt s utjecajnim političarima i sucima među kojima je bio i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.

Prema Hrvatinovu svjedočenju, slučajno se susreo s Tadićem u jednom zagrebačkom restoranu. Tadić mu je rekao da zna kakva je presuda Vrhovnog suda te da je moguće da se predmet vrati sudskom vijeću koje tu odluku može i izmijeniti.

No iz razgovora koje je snimila SOA, i to prije nego što je dobila sudski nalog za tajno praćenje, proizlazi da je ručak Hrvatina i Tadića bio dogovoren, a ne slučajan. Te audiosnimke nisu mogle biti iskorištene na sudu.

Slučajevi Garaža i Selotejp bili su vrlo zanimljivi i medijima i političarima koji su se interesirali za tijek suđenja i odluke. Samog Hrvatina zvao je i Stjepan Mesić.

No, u transkriptima stoji da je Tadić supruzi rekao da je tijekom spomenutog ručka s Hrvatinom došao i Stjepan Mesić.

Stjepan Mesić danas bez komentara. Drago Tadić nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora, na što se žalio, a predmet je na Vrhovnom sudu već četvrtu godinu. O pokušaju utjecaja na suce Vrhovnog suda očito će još biti riječi.

Pravosudni krugovi spekuliraju kako je u pozadini danas objavljene priče borba za mjesto predsjednika Vrhovnog suda. Naime, Branku Hrvatinu treći mandat istječe polovinom sljedeće godine.

Prozvani predsjednik Vrhovnog suda nije želio komentirati medijske navode, s obzirom na to da je na službenom putu izvan zemlje i, kako tvrdi, nije pročitao tekst.

Facebook Komentari