U Suhopolju Skupština Gospodarsko strukovne udruge za sjemenarstvo Hrvatsko sjeme

Piše: Dražen Prša

U Suhopolju je održana Skupština Gospodarsko strukovne udruge za sjemenarstvo Hrvatsko sjeme. Domaćin skupštine bila je poljoprivreda tvrtka DIBA d.o.o. Suhopolje, a nazočni su bili predstavnici vodećih sjemenarskih institucija u Republici Hrvatskoj, uz sudjelovanje predstavnika Ministarstva poljoprivrede i HGK.

Glavne teme skupa su bile trendovi o proizvodnji deklariranog sjemenskog materijala žitarica u posljednjih 5 godina, bilanca proizvodnje sjemena soje za 2016. godinu, tematika necertificiranog sjemena sorti poljoprivrednog bilja na vlastitom imanju (“farmersko sjeme”), te planovi udruge u okviru doprinosa EU poljoprivredi, proizvodnji hrane, gospodarskom rastu i zaštiti okoliša.

suhopoljesjeme

U ime Ministarstva poljoprivrede skupštinu je pozdravio državni tajnik Tugomir Majdak koji je ovom prigodom naglasio važnost hrvatskog sjemenarstva u razvoju poljoprivredne proizvodnje suradnju s ovim sektorom kako bi se donio još kvalitetniji zakonski okvir u biljnoj proizvodnji.

Državni tajnik Tugomir Majdat tom je prigodom uručio ugovor između Ministarstva poljoprivrede i GSU Hrvatsko sjeme o sufinanciranju laboratorijskih analiza sjemena sije na GMO u iznosu do 300.000 kn te takođjer naglasio kako proizvodnja sjemena soje u RH u posljednje dvije godine bilježi rast od 1.200 ha i trenutno iznosi oko 4.500 ha ukupno što je pretpostavka za kvalitetnu strategiju u proizvodnji proteinskog dijela u hranidbi stoke i tendenciju da se ove količine u sljedećih nekoliko godina u potpunosti osiguraju kroz domaću proizvodnju.
Članovi udruge pozdravili su nastojanja Ministarstva poljoprivrede u zajedničkoj suradnji na definiranju kvalitetnijih pravilnika i zakona.

Skupštini su nazočili među inima i članovi udruge Hrvatsko sjeme: Bc Institut Zagreb, Poljoprivredni institut Osijek, PPK Nova Gradiška, PP Orahovica, Belje d.d., Kutjevo d.d., PIK Vinkovci, Poljodar TIM d.o.o, DIBA d.o.o., …

Share This Article