Za energetsku obnovu zgrada 60 posto bespovratnih sredstava, natječaj traje do 16. siječnja

Bespovratno financiranja višestambenih zgrada

Iz Operativnog programa ”Konkurentnost i kohezija” do 2020. godine Hrvatskoj je za obnovu stambenog sektora na raspolaganju 100 milijuna eura, 70 milijuna za energetsku obnovu višestambenih zgrada te 30 milijuna eura za obnovu obiteljskih kuća.

Natječaj za prvi krug korištenja poticaja u iznosu od 147 milijuna kuna traje do 16. siječnja iduće godine pa su predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u Karlovcu predstavili novitete, a najvažniji je povećanje iznosa sufinanciranja sa 40 na 60 posto.

“Uspjeli smo iskomunicirati s Europskom komisijom 60 posto bespovratnog financiranja za višestambene zgrade što je jedan od najvećih iznosa u Europskoj uniji. Povećan je i iznos po samom projektu, odnosno po samoj zgradi i on je sada 13 milijuna kuna, zatim se treba postići ušteda energije za grijanje i hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50 posto. Želim naglasiti i da zbog kompliciranije procedure uspjeli smo osigurati da FZOEU bude istinski partner svim prijaviteljima, što znači da Fond sudjeluje u pripremi, prijavi i provedbi samih projekata, pojasnio je pomoćnik ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Danijel Žamboki.

Oni koji već imaju spremnu dokumentaciju po starim pravilima ne trebaju brinuti jer većina ih zadovoljava tehničke uvijete i ovog natječaja, posebno one koje se odnose na uštede energije.

“Iako smo prije tražili 30 posto uštede energije, prosječno su zgrade i po tim programima zgrade ostvarivale oko 62 posto uštede što znači da ovih 50 posto neće biti problem, dodao je voditelj projekata energetske obnove u FZOEU Mladen Ilijević.

Kako Fond stoji na raspolaganju svima koji energetski žele obnoviti svoje zgrade, bez obzira na nešto zahtjevniju proceduru, očekuje se ove godine i veći interes upravitelja, pogotovo karlovačkih koji ne stoje toliko dobro s energetskom obnovom zgrada. Ugovaranje za one koji ostvare sufinanciranje trebalo bi biti od svibnja do srpnja iduće godine nakon čega kreće i realizacija projekata.

Dražen Prša/Trend.com

Facebook Komentari