Što će HDZ sa zabranom petokrake? Izazvala bi revolt, pišu mediji pozivajući se na izvore iz – HDZ-a

Iako je premijer Andrej Plenković najavio zakonsko rješenje koje bi odredilo odnos prema simbolima svih totalitarnih režima, zasad nema baš nikakvih detalja o tome kako bi taj zakon izgledao, bi li on bio dio kaznenog ili prekršajnog zakona niti tko će na tom zakonu raditi, piše Večernji list.

Naši sugovornici koji će vjerojatno biti uključeni u izradu tog zakona kažu kako bi zakon trebao tretirati i zvijezdu petokraku kao simbol komunizma, ali napominju da je ona i simbol antifašističke borbe i svjesni su da bi zabrana isticanja zvijezde petokrake izazvala revolt.

– Nakon što se usvoji državni proračun, počet će se raditi na tom zakonu. Odnos prema simbolima totalitarizama može biti dio kaznenog zakona, ali i prekršajnog, no može biti i poseban zakon – rekao je naš sugovornik. Napomenuo je da će se proučiti zakonska rješenja ostalih zemalja kada je riječ o simbolima totalitarizama.

Međutim, naš sugovornik smatra da se politika ponovno bavi temama koje dijele javnost i koje su dio prošlosti.

– Najveći prigovor prošlom vodstvu HDZ-a bio je da se previše bavilo prošlošću, a sad ponovno otvaramo teme kojima nije lako odrediti odgovore – smatra sugovornik iz HDZ-a. Da se problem isticanja simbola totalitarnih režima treba riješiti sustavno i zakonski, Plenković je najavio nakon što je u Jasenovcu osvanuo spomenik poginulim pripadnicima HOS-a koji u svom amblemu ima natpis “Za dom spremni”.

Suočen s pitanjima kako će Vlada reagirati na spomenik podignut baš u Jasenovcu, premijer je poručio kako zakonski nije riješen problem isticanja znakova totalitarnih sustava. Plenković je jučer u Varaždinu poručio da je 70 godina od kraja Drugog svjetskog rata sazrelo vrijeme da se staloženo, ali uz konsenzus u društvu, utvrdi odnos prema totalitarizmima i njihovim simbolima.

U izradi tog zakona sigurno će sudjelovati povjesničari i ostali znanstvenici, stručnjaci, a naravno i političari, a bez šireg društvenog dogovora takav zakon neće biti moguć jer će biti prijepora. Ključno će biti pitanje odnosa prema komunističkim simbolima i Titu, budući da je on za jedne zločinac, a za druge državnik.

Facebook Komentari