Petrov pokušao premostiti izjave Orepića, a da se ne zamjeri jako Plenkoviću, javnosti i sucima

Predsjednik Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov danas se u svom obraćanju medijima osvrnuo na žestoke kritike koje je ministar unutarnjih poslova, iz kvote Mosta, Vlaho Orepić izrekao na račun Ustavnog suda i njegovih sudaca.

Petrov je u svom izlaganju pred mikrofonima očito stao u obranu svog ministra ističući kako je poanta Orepićeve kritike bila na moralnim kriterijima koje bi članovi Ustavnog suda trebali zadovoljiti pri izboru na tako ključnu funkciju.

”To je toliko ključno tijelo da bi morali imati visoke moralne kriterije da budu dio njega”, rekao je Petrov.

No, teško je ne zamijetiti kako se Petrov potrudio ublažiti Orepićev stav. Naime, Petrov je rekao kako je Orepić prozvao pojedince s Ustavnog suda, a ne njih sve, piše N1.

”Moram upozoriti cijelu javnost – Orepić, kad je prozivao, prozvao je pojedince”, pokušao je objasniti Petrov.

Ipak, to nije u cijelosti tako. Istina jest da je Orepić posebno prozvao ”ustavnog suca koji se lažno predstavljao”, ali je također izjavio kako je ”vrijeme da podnesu kolektivnu ostavku.”

Petrov se obratio javnosti

‘Ja znam da bi se želio napraviti sukob između dviju opcija u Vladi, ali to neće ići. Plenković je rekao da Ustavni sud kao institucija ne bi trebao biti meta napada. Moram upozoriti cijelu javnost – Orepić, kad je prozivao, prozvao je pojedinc. Ustavni sud bi volio dobiti metu kao što je Vlaho Orepić. Poanta je bila da je upitno zaslužuju li pojedinci biti dio takvog ključnog tijela. To je toliko ključno tijelo da bi morali imati visoke moralne kriterije da budu dio njega”, rekao je Petrov.

Najavio je inicijativu za osnivanje radne skupine koja bi pokrenula pitanje o načinu i izboru ustavnih sudaca.

”Ja ću postaviti pitanje – tko je narušio dignitet Ustavnog suda? Je li to ministar koji je upozorio da postoje pojedinci koji se lažno predstavljaju ili oni koji su glasovali za takve ustavne suce. Most sigurno nije digao ruku za one kandidate koji su nam bili problematični. Na to smo i prije upozoravali. Bilo bi potrebno inicirati radnu skupinu koja će pokrenuti pitanje o načinu i uvjetima izbora za Ustavni sud i izmjenu ustavnog zakona o ustavnom sudu. Tada bi trebalo da kandidati prođu sigurnosnu provjeru. Da njihova imena dva mjeseca ranije izađu u javnost i da budu podložni kritici”, rekao je u svom obraćanju Božo Petrov.

Predsjednica također osudila Orepićeve izjave, Petrov stao u obranu, oglasio se i Šprlje

Share This Article