Vinkovačka udruga Bubamara: prvi kafić koji će zapošljavati osobe s Downovim sindromom

Vinkovačka udruga Bubamara, koja već više od 30 godina okuplja osobe s invaliditetom iz cijele Vukovarsko-srijemske županije, odlučila se uhvatiti u koštac s poraznim statistikama koje pokazuju kako je udio osoba s invaliditetom u ukupnom broju zaposlenih u Hrvatskoj tek 1,1 posto, piše dnevnik.hr.

U zadnje tri godine tako je u Bubamari putem niza projekata zaposleno više od 200 ljudi, što osoba s invaliditetom, što njihove rodbine.

Novi njihov projekt, za koji je jučer pokrenuta i crowdfunding kampanja na platformi Indiegogo, jest otvoriti prvi kafić u Hrvatskoj koji će zapošljavati osobe s Downovim sindromom.

Inicijalna sredstva za opremanje osigurao im je HEP, dok im je Grad Vinkovci na korištenje ustupio prostor u centru. Budući kafić nosit će ime Buba Bar, a putem crowdfunding kampanje planiraju prikupiti sredstva za njegovo opremanje. Potrebno im je 10.000 dolara, a u jednom su danu već prikupili 35 posto željenog iznosa!

No, to je samo prvi cilj i dovoljno samo za minimalne uvjete kako bi Buba Bar bio funkcionalan. Sva financijska sredstva koja premaše početnu granicu bit će namijenjena za dodatno uređenje.

“Bili smo prije dvije godine u Škotskoj i domaćini su nam organizirali putovanje vlakom. Izašli smo u jednom gradiću poput Vinkovaca i otišli u jednu kafeteriju u kojoj rade osobe s Downovim sindromom. Domaćini su nam pričali da je, nakon što im je ta ideja realizirana, cijeli grad počeo dolaziti u tu kafeteriju pa su svi ostali ugostitelji u tom gradu panično tražili osobe s invaliditetom i tako kod njih – sve osobe s invaliditetom koje to mogu, imaju posao!”, prepričava Tomislav Velić, predsjednik udruge Bubamara.

“Želimo da Buba Bar postane mjesto na kojem će osobe s invaliditetom ostvariti svoje osnovno pravo – pravo na rad. Pokazat ćemo koliko smo vrijedni i koliko svojim radom možemo pridonijeti zajednici”, ističu u udruzi.

Alen, Domagoj, Dario, Ivana i Marija već tri mjeseca marljivo vježbaju i bruse svoje vještine kako bi im početak rada bio što uspješniji. Spremni su iskazati se i svima pokazati svoje talente, a njihovo uzbuđenje zbog početka rada u Buba Baru teško je prenijeti riječima.

“Mi znamo da osobe s invaliditetom žele i mogu raditi, a otvorenje Buba Bara mnogima od njih dat će priliku da pokažu kako su i oni ravnopravni članovi društva. Nadamo se da će Buba Bar probiti led, jer želja nam je da svaki grad u Hrvatskoj ima svoj Buba Bar”, kažu u ovoj udruzi.

Facebook Komentari