Kamo je nestao Laboratorij istine? Lovrinović kaže da imamo mesarsku mafiju u pravom smislu

Saborski zastupnik Ivan Lovrinović, u kontekstu ispitivanja kakvoće i ispravnosti hrane, zapitao je kamo je nestao Laboratorij istine, a nestao je prije 6 godina.

Pričali su mi neki izuzetno dobro upućeni veterinari da imamo mesarsku mafiju u pravom smislu riječi; od granice do institucija…, kaže Ivan Lovrinović.

Godine 2000. pojavio se, naizgled, običan kombi. No njegova karoserija skrivala je neobičnu unutrašnjost. Bilo je to specijalno vozilo koje su prozvali Laboratorij istine. Pompozno je bila predstavljena najsuvremenija oprema Državnog inspektorata.

Direktori carina Njemačke, Bugarske i Mađarske odlučili su ga također nabaviti. Utvrđivao je sastojke 280 različitih skupina proizvoda, hrane, pića, lijekova i goriva, te ispitivao onečišćenost vode i utvrđivao uzroke požara.

U samo osam mjeseci uštedio je Državnom inspektoratu i proračunu gotovo 3 milijuna kuna. Najsuvremenije metode ispitivanja uzoraka tada su se našle na jednome mjestu. Još k tomu pokretnom. Mogao je doći bilo gdje u Hrvatskoj, a cijeli pogon vodio je Denis Ivanov. Plijenio je pozornost kamo god je stigao, ali u našoj je zemlji trajao samo šest godina.

Ivanov danas radi nešto sasvim drugo i o Laboratoriju istine ne želi govoriti. Tadašnji glavni državni inspektor Branko Jordanić je smijenjen i također se bavi nečim drugim. A Laboratorij istine, u koji je uloženo 5,5 milijuna kuna, morao je prestati otkrivati istinu.

Zašto?, pitao se prije 6 godina HRT.

Tolušić: Neću dopustiti da hrvatsko tržište postane iskrcajna stanica za viškove hrane upitne kakvoće

Facebook Komentari