Iz okupiranog Japana: Nikonov fotoaparat na aukciji dostigao cijenu od 406.000 dolara

Svi koji se bave fotografijom, neovisno od toga jesu li profesionalci ili pasionirani entuzijasti, znaju kako ta priča vrlo lako postaje “vrlo skup sport”. A ako pak poželite samo za sebe osigurati dio fotografske povijesti, sve se podiže na novi nivo, na kojem se mogu “igrati” samo odabrani.

Tako je u Austriji aukcijska kuća “WestLicht Photographica” organizirala prodaju najstarijeg Nikonovog fotoaparata. Potvrđeno je kako se radi o fotoaparatu iz 1948. godine, trećem koji je Nikon u to vrijeme složio i plasirao na tržište. Inicijalno je predstavljen pod imenom Nikon, ali je s vremenom preimenovan u Nikon One (slijedile su M i S serije), a kao takav je i prodan neimenovanom kupcu.

Početna cijena iznosila je 95.000 američkih dolara, iako je Nikon One službeno procijenjen na iznos od 190.000 USD. Na kraju je prodan za nevjerojatnih 406.000 američkih dolara čime je najstariji funkcionalni Nikonov fotoparat završio u privatnoj kolekciji.

Nikon One je isporučen s legendarnim F2 Nikkor H objektivom, za navedeni iznos ponosni je vlasnik dobio i iznimno rijetku torbicu, a dodatnu vrijednost daje mu i podatak da je u potpunosti sklopljen u “okupiranom Japanu”, kako su naveli organizatori aukcije, piše portal Zimo.hr.

Nema sumnje da će neimenovani vlasnik s ponosom uživati u Nikon One fotoaparatu, trećem komadu koji je izašao iz majstorske radionice ovog svevremenskog branda.

Facebook Komentari