Ovo je reforma: U Mađarskoj neće biti niskih plaća, veliki porast minimalca, pad doprinosa

Sadašnji sporazum o plaćama je vrlo bitan jer s njim je završilo razdoblje niskih plaća u Mađarskoj – izjavio je ministar gospodarstva Mađarske – Mihály Varga, piše www.888.hu.

Sporazum koji je sa sindikatima potpisan prošlog četvrtka ministar je ocijenio izuzetnim, jer je prvi put nakon promjene komunističkog režima zaključen višegodišnji ugovor, koji sadrži znatne promjene, a pri tome je dotakao poslodavce, vladu i sindikate pri čemu je postignut maksimum od spomenutih za sve.

Prema sporazumu o visini plaća za sljedeću godinu, minimalna plaća će biti uvećana za 15%, dok će garantirani minimalac porasti za 25%, pri tome će doprinosi za poslodavce biti umanjeni za 5%. Tijekom 2018. godine minimalna plaća će porasti za dodatnih 8%, garantirani minimalac za dodatnih 12%, a doprinosi za poslodavce umanjuju se za dodatnih 2%.

Povećanje plaća će se nastaviti u iduće četiri godine kao i smanjenje doprinosa za poslodavce.

Smanjenje doprinosa neće ugroziti stabilnost zdravstvenog i mirovinskog sustava, naglasio je Varga. Vlada se drži obećanja te garantira stabilnost i trajnost mirovina.

Pri povećanju plaća moguća je eventualna inflacija, ali s time usporedno i povećanje mirovina, koje je najavljeno za sljedeću godinu. U svezi mirovina već iduće srijede na sjednici Vlade postoji mogućnost da Vlada donese odluku.

Facebook Komentari