Vrdoljak otkrio kako će podržati proračun i komentirao izbor Bernardića na čelu SDP-a

Predsjednik HNS-a, Ivan Vrdoljak, gostovao je na N1 i komentirao prijedlog proračuna Vlade Andreja Plenkovića, kao i izbor Davora Bernardića za predsjednika SDP-a.

“Ono što svi građani Hrvatske trebaju očekivati od proračuna je da se ispune obećanja i da se kontrolira rashodovna strana te da ona neće rasti. Ovo što BDP raste sigurno je dobra vijest, ali je struktura BDP-a važna stvar. Želimo vidjeti kako će se povećavati izvoz, industrijska proizvodnja, koja se direktno reflektira na zapošljavanje. Ako uvoz nastavi rasti po većoj stopi od izvoza, dugoročno je rast BDP-a neodrživ”, rekao je Vrdoljak.

Dodao je da se trebaju pratiti strateški dokumenti, jer u njima piše kakav industrijski rad očekujemo. “Pored toga, moramo naći modele kako ćemo istraživati inovacije i razvoj. U mom izlaganju u Saboru rekao sam da se poštivaju strateški dokumenti RH. Ako ih se ispoštuje, u strukturi BDP-a i u budućnosti ćemo imati bolju perspektivu. Ključna stavka je obrazovanje i u kojem tempu će se nastaviti kurikularna reforma. Industrijski razvoj, obrazovanje i istraživanje i razvoj ključne su stvari”, rekao je Vrdoljak.

Istaknuo je da je provedba cjelovite kurikularne reforme očit problem. “Lako je lijepo politički govoriti, u konačnici ostajemo na rezultatu”, rekao je Vrdoljak, dodavši da je nemoguće da će kurikularna reforma s provedbom započeti u 2017. godini. “Gubimo godine i godine da bi sustigli najbolji dio Europe u obrazovanju”, rekao je Vrdoljak.

Otkrio je i hoće li HNS podržati proračun.

“Dva su ključna trenutka u Saboru koja definiraju poziciju od opozicije, a to je biranje Vlade i biranje proračuna”, rekao je Vrdoljak, dodavši da HNS proračun u cijelosti neće podržati. “Nemojte očekivati da ćemo prihvatiti cijeli paket promjena. Izgubimo ambiciju da će opozicija podržati proračun, ali ćemo se truditi da on bude bolji”, rekao je Vrdoljak. Objasnio je da onaj tko u potpunosti podrži proračun, u potpunosti podržava i politiku HDZ-a i Mosta.

Bivši ministar gospodarstva izrazio je nadu da će ministar financija Zdravko Marić popustiti ugostiteljima, kojima je podignuo stopu poreza na 25 posto. “Zato je i pustio porezne izmjene, kako bi kroz argumentirane izmjene i prijedloge došao do modificiranog rješenja. Imamo strateške dokumente razvoja turizma, u njemu se predviđa smanjenje PDV-a”, rekao je Vrdoljak i dodao da u poreznoj reformi ima i drugih problema, poput poreza na prvu nekretninu, koji je ocijenio nepotrebnim.

“U volumenu prihoda nije se pokazalo da je nedostatak poreza na nekretnine veliki trošak. Ja ne vidim neku veliku korist. Porez na nekretnine nije pripremljen i neće biti spreman do 1.1 2018. godine”, rekao je Vrdoljak, dodavši da je bolje rješenje uvođenje poreza na imovinu, koji bi se trebao pripremiti kroz nekoliko godina, ali da bi se u njega trebali uključiti i nečiji milijuni eura ili kuna na računu, ne samo stotine kvadrata koje su naslijeđene. “U velikom broju članica EU imamo porez na imovinu. Politički stav HNS-a je “DA” porezu na imovinu, za nekoliko godina, kad bude spreman, a “NE” porezu na nekretnine”, rekao je Vrdoljak.

Predsjednik HNS-a komentirao je i izbor novoga predsjednika SDP-a, Davora Bernardića. “Ja sam kolegi čestitao. Sljedećih nekoliko dana ćemo se vidjeti i razgovarati o potencijalnoj suradnji. Vrijeme će pokazati koliko će naši programi biti bliski da možemo nastaviti suradnju”, rekao je Vrdoljak i dodao da će na prvom sastanku već biti otvoreno pitanje lokalnih izbora.

“U Zagrebu imamo najboljeg kandidata koji je ozbiljna alternativa Bandiću. U Osijeku imamo gradonačelnika koji je smirio situaciju. Što se tiče Rijeke i Splita, to je tema gdje ćemo donijeti čvrste odluke, ali da radimo pripreme s programima, ljudima, istraživanjima, to svakako. U Zagrebu pozivam da podrže kandidata koji može donijeti promjene, a to je Anka Mrak Taritaš. Ja sam uvjeren u njezinu pobjedu”, rekao je Vrdoljak.

Share This Article