Tolušić: Neću dopustiti da hrvatsko tržište postane iskrcajna stanica za viškove hrane upitne kakvoće

Bojim se da su se neki uvoznici zaigrali i da na hrvatsko tržište dolazi dio robe koja ne odgovara zdravstvenoj ni kvalitativnoj ispravnosti. Takve ćemo svakako suzbiti i moja im je poruka – bolje da se ne igraju takvim stvarima, poručio je ovih dana ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

U svih 10 distribucijskih centara trgovačkih lanaca koje je ovih dana “češljala” njegova inspekcija utvrđeno je niz nepravilnosti, od salmoneloznog mesa, nehigijene, nesljedivosti proizvoda, nedostatne samokontrole, a “neškodljivo je uklonjeno” i 42,7 tona mesa s isteklim roka trajanja, bez propisane dokumentacije ili je smrznuto pred sam rok trajanja, dok se 9,5 tona povlači i s polica trgovina.

“Nalazi inspektora iz proteklih dana, na žalost, svjedoče da ima manjkavosti u sustavu te da kontrola o zdravstvenoj ispravnosti hrane nikada nije previše. Ja neću dopustiti da hrvatsko tržište postane iskrcajna stanica za viškove hrane upitne kakvoće uvezene bilo iz pojedinih članica EU ili s trećih tržišta. Naravno, ista pravila vrijedit će i za hranu domaćeg podrijetla. Ovo nije, naglašavam, privremena jednokratna akcija, nadzor će se provoditi sustavan”, rekao je Tolušić u intervjuu Večernjem listu.

Vaši prethodnici pravdaju se da sve ono što nije dospjelo na tržište, a inspekcija je našla da je neispravno, ne podliježe pravilima o obavještavanju javnosti. Isto tako i ono što su kupili, pojeli ili još imaju u zamrzivaču, ako je međuvremenu istekao rok trajanja.

Javnost mora znati, to je moj stav. Iznio sam ga ovih dana nebrojeno puta i iznosit ću ga i dalje. Razmišljanja mojih prethodnika ne bih komentirao.

Zašto je uvozna piletina upola jeftinija od naše?

Svi se to moramo pitati. Osobno sumnjam da nisku cijenu uvozne piletine kreira isključivo visoka konkurentnost inozemnih proizvođača. Prije će biti da se neki rješavaju nagomilanih zaliha uzrokovanih i ruskim embargom pa ih prodaju ispod cijene, a čini se da nisu prošli ni kvalitetnu lokalnu kontrolu o zdravstvenoj ispravnosti.

Hoćete li se pozabaviti i uvoznim mlijekom, koje neki trgovci prodaju za 2,69 kuna po litri?

Naravno! Cijena litre mlijeka s uključenim PDV-om na policama trgovina često je niža od otkupne cijene koju dobivaju proizvođači u RH, ali i u mnogim članicama EU, i to je nedopustivo. Problematiku maloprodajnih cijena nižih od stvarnih proizvodnih troškova regulirat će zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi koji će uskoro biti poslan u proceduru, govori Tolušić za Večernji list.

Facebook Komentari