Vlada rasulo i kaos: Ministar Goran Marić mijenja odnos Hrvatske prema državnoj imovini

Piše: Dražen Prša

Pred novoimenovanim ministrom državne imovine dr. sc. Goranom Marićem veliki je posao jer je pod njegovom ingerencijom državna imovina koja se procjenjuje na 27 milijardi eura. Možda to zvuči snažno, ali u svakom slučaju Goran Marić postao je jedan od najvažnijih ministara u Vladi Andreja Plenkovića.

Pod njegovim će nadzorom biti 49 tvrtki koje su nazovimo to, od strateškog i posebnog interesa za Hrvatsku, ali ne treba ni zaboraviti da treba baciti „oko“ i na oko 27 tisuća stanova, 11 tisuća poslovnih prostora, 70 vila, i još puno toga što je do sada bilo u svojevrsnom kaosu i rasulu.

Poznavajući političko djelovanje ali i nesumnjivu stručnost ministra Marića i principijelan odnos prema ekonomskom poslovanju, on je odmah po imenovanju najavio ozbiljniji i sustavniji pristup tako važnom pitanju kao što je to državna imovina.

Najavio je da se državnom imovinom neće samo upravljati već i gospodariti, a što jamči oživljavanje uspavanog i zapuštenog potencijala državne imovine.

Rad Marićevog ministarstva sigurno će se razlikovati u mnogo čemu od rada koji je bio pod ingerencijom nekadašnjeg DUDDI-ja, jer ,kako je nedavno izjavio sam ministar, ministarstvo je jedino institucionalno mjesto gdje se vodi politika, i da nigdje nije toliko potrebna politika, njena snaga i autoritet kao kad je u pitanju državna imovina. no ipak osnivanje Ministarstva za upravljanje državnom imovinom zasigurno da ima veću težinu.

Treba dodati da je Vlada donijela uredbe kojima će imenovati predsjednike i članove uprava trgovačkih društava, ali i članove nadzornih odbora najdulje na rok od 6 mjeseci, a u kojemu roku će se provesti postupci javnih natječaja temeljem kojih će biti imenovani i članovi uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava koja su od strateškog ili posebnog interesa RH.

Ostaje zanimljivim, kako će se u stvari ministar Marić nositi sa svim tim zaostatcima iz prošlih „nesređenih„ godina i koliko će mu vremena trebati da posloži bar određene poslove, u tvrtkama koje su od strateškog interesa za RH, i na koji će način obaviti poslove vezane za imenovanja članova uprava trgovačkih društava, ali i članova nadzornih odbora, ali je iz svega razvidno da će konačnu odluku u svemu imati sama Vlada i njen predsjednik Andrej Plenković.

Međutim u samoj pripremi prijedloga i procesu odlučivanja svakako će bitne uloge imati resorni ministar i ministar državne imovine, dr. Goran Marić.

Nesumnjivo da se ministar Marić zalaže tržišno gospodarstvo i poticanje investicija i da će sav potencijal državne imovine usmjeriti u stvaranje novih vrijednosti i poticanja zaposlenosti, da će privatizirati ono što je državi nepotrebno i zaštititi imovinu koja identificira Državu. Jer ostat će upamćena njegova izjava u emisiji HTV-a Otvoreno da su ljudi i imovina temeljni razlozi postojanja Države i da su stoga Država i beskućništvo nespojivi .

Facebook Komentari