Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Nasilje nije sramota pojedinca, već sramota društva!

U povodu 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Ženska inicijativa HNS-a ukazuje na opasnost od prešućivanja nasilja, ali i stigmatiziranja žrtava.

Nasilje nad ženama predstavlja jedan od najekstremnijih oblika diskriminacije i kršenja ljudskih prava žena. Civilizacijski je potpuno neprihvatljivo, ali je prošireno u svim slojevima društva i događa se bez obzira na status ili obrazovanje, a hrvatsko zakonodavstvo je u pogledu sprečavanja i sankcioniranja nasilja još uvijek relativno blago. Tradicionalne predrasude održavaju mišljenje da je ovaj oblik nasilja privatna stvar obitelji, u koju se država ne treba miješati, no Ženska inicijativa HNS-a smatra da je nasilje nad ženama političko pitanje i da država mora preuzeti dužnost zaštite žrtava obiteljskog nasilja, jer je to njena odgovornost i obveza.

Ženska inicijativa HNS-a zalaže se da tema borbe protiv nasilja u javnosti dobije što veći značaj te da se ohrabre žrtve nasilja da nasilje prijavljuju i o njemu javno progovore.

Nasilje nad ženom nije sramota žene ili obitelji, kakvim se u našim sredinama još uvijek nažalost često smatra, već je društvena sramota za počinitelje. Umjesto žrtve, društvo treba stigmatizirati nasilje samo po sebi, kaže predsjednica Ženske inicijative HNS-a Sonja König.

Facebook Komentari