Europska komisija: Smanjuje se intenzitet pogoršanja pouzdanja potrošača u EU

Pouzdanje potrošača u Europskoj uniji promatra se putem anketa koje se provode u svakoj od zemalja EU na nacionalnoj razini, a rezultate objavljuje Europska komisija.

Nominalni uzorak za navedenu anketu na razini Europske unije jest 40.000 ispitanika (za Hrvatsku 1.000), no efektivno je ta brojka obično manja za 20 do 35%. Pokazatelj pouzdanja potrošača jest broj koji predstavlja razliku postotka pozitivnih i negativnih odgovora na pitanja o očekivanjima financijske situacije, opće gospodarske situacije, nezaposlenosti i štednje u narednih godinu dana, odnosno ocjene opće gospodarske situacije u prošlih godinu dana. Podatci se objavljuju kao preliminarni i kao konačni, pri čemu razlike u tim rezultatima često znaju biti i do dva boda.

Prema jučer objavljenim rezultatima (podaci samo za ukupno EU, a podaci po zemljama EU biti će dostupni krajem ovog mjeseca), indikator pouzdanja potrošača EU, u studenome ove godine (-5,8) tek je neznatno nepovoljniji u odnosu na studeni 2015. godine (-5,7). Tim padom nastavljen je negativan trend na godišnjoj razini, koji traje od veljače ove godine, a uslijedio je nakon 32 mjeseca kontinuiranoga rasta.

Ipak, u zadnja tri mjeseca dinamika pogoršanja indikatora pouzdanja potrošača EU je znatno sporija u odnosu na početak ovog razdoblja negativnog trenda (od veljače do kolovoza u prosjeku -3,1, a od rujna do studenog -0,3 boda).

Ovogodišnji negativan trend potrošačkog pouzdanja djelomično je rezultat pogoršanja odgovora na pitanje o očekivanjima općenite gospodarske situacije u narednih 12 mjeseci, gdje se u ovoj godini (u prosjeku) povećava broj odgovora onih koji misle da će situacija biti lošija, što je rezultiralo i najvećim pogoršanjem indikatora (s -1,7 koliko je iznosio u prvih deset mjeseci prošle godine na -8,5 koliko iznosi u istom razdoblju ove godine). Unatoč očekivanjima lošije gospodarske situacije, podatci pokazuju da 50% ispitanika očekuje da će u narednih godinu dana trošiti približno jednak iznos sredstava na kupovinu trajnih dobara.

Opisana kretanja indikatora pouzdanja potrošača EU na godišnjoj razini djelomično su rezultat i spomenutoga pozitivnog trenda koji je napravio visoku bazu za usporedbu. Naime, na razini cijele godine, 2015. je bila najoptimističnija godina još od 2000. godine.

Pogoršanje pouzdanja potrošača EU ostvareno je i na kumulativnoj razini pa je u prvih jedanaest mjeseci ove godine indikator, u prosjeku, iznosio -5,6 bodova, a u istom razdoblju prošle godine -4,2 boda. Ipak, bez obzira na pogoršanje, kada se promatra referentno razdoblje, ovogodišnja razina pouzdanja potrošača druga je najpovoljnija razina još od 2008. godine.

Podaci za pouzdanje potrošača u Hrvatskoj u studenom nisu dostupni, ali prema dostupnim podacima za prijašnje razdoblje uočljivo je poboljšanje pouzdanja potrošača. Drugim riječima, u prvih je deset mjeseci ove godine pouzdanje potrošača povoljnije u odnosu na isto razdoblje lani (-19,3 ove godine u odnosu na -22,4 prošle godine), što svakako može utjecati i na podatke o prometu u trgovini na malo, za koji očekujemo da će ove godine realno rasti najmanje za 3,2%.

Share This Article