U zraku 20 stupnjeva, u moru 20 stupnjeva, rekordni studeni: Pitate se, kad će zima? Evo kad

Osim već spomenutih meteoroloških ekstrema do subote navečer, u nedjelju ih je bilo još, a i jutros. Nastavit će se i tijekom tjedna koji će u većini Hrvatske biti jedan od najtoplijih u povijesti mjerenja ovog dijela godine, piše HRT.

I temperatura mora je za vikend na jugu bila fascinantna, 19-20 stupnjeva.

Nakon što je jučer samo u gorju najviša temperatura zraka bila niža od 14 °C, štoviše, u Božavi, Hrvatskoj Kostajnici, Hvaru i Komiža bilo je čak 20 °C, a u Daruvaru, Lipiku i Šibeniku 21 °C (!), a prosječna je u većini unutrašnjosti u ovo doba godine oko 8 °C, na Jadranu 12 do 15 °C, i najniža temperatura zraka prošle noći i jutra u mnogim je mjestima bila visoka kao rijetko kada.

Najniže su vrijednosti u unutrašnjosti bile uglavnom od 4 do 9, u Delnicama i Gospiću čak i 11, 12 °C, u Kninu i Pazinu i 13 °C, a na moru većinom od 13 do 18 °C.

Split Marjan – rekordna noćna toplina

Spomenuti valja i kako je ponegdje, primjerice u Splitu, ovo bila već treća noć topla kao ni jedna u povijesti mjerenja u ovom dijelu studenoga. Temperatura zraka nije se spuštala ispod 15 °C, što je više i od prosječne najviše ovih dana mjeseca. Slične će biti i sljedeće jer će jugo nastaviti puhati gotovo cijeli tjedan. Iznadprosječno toplo bit će i tijekom dana, u većini Hrvatske oko podneva gotovo za kratke rukave, osim u područjima s dugotrajnijom maglom.

Rijeka sve bliže rekordnoj oborini

Osim temperature prošlih dana i u ovome tjednu, i dosadašnja količina oborine u ovome je mjesecu u većini Hrvatske, ali ne i posvuda – iznadprosječna, pri čemu u Rijeci još manje od 44 litre po četvornome metru nedostaje do rekorda za studeni.

Prema sadašnjim prognostičkim modelima, zima se vraća sljedeći tjedan. I to oštra zima! Naime, potkraj nedjelje na moru će jugo nakon dugo vremena okrenuti na buru, a u Hrvatsku će prodrijeti polarni zrak iz Skandinavije i Rusije. Stoga bi u većem dijelu unutrašnjosti većinu idućeg tjedna moglo biti vrlo hladno, s noćnim temperaturama ispod ništice, a i dnevna temperatura će biti tek koji stupanj iznad ili oko nule.

Taj hladni zrak neće ujedno biti i vlažan, pa se ne očekuje veća količina oborina. na snijeg u nizinama još ćemo pričekati, tek će ga u Gorskom kotaru i Lici pasti nekoliko centimetara…

Što mislite, do kada će trajati ova južina u Studenom? Crometeo prognoza će vas iznenaditi….

Facebook Komentari