U Jošanima pronađen dugi srednjovjekovni mač, evo zašto je taj pronalazak zanimljiv

Piše: Dražen Prša

U Jošanima uz samu nekadašnju crkvicu Sv. Ivana, a sada Sv. Jovana pronađen je dugi srednjovjekovni mač.

Zašto je taj pronalazak zanimljiv? Upravo takve duge mačeve koristili su hrvatski vojnici u bitci kod Vrpila i bitci na Krbavskom polju te možemo pretpostaviti da je upravo u blizini te crkvice pokopan nesretno stradali hrvatski vojnik ili časnik iz tog vremena, kazao je za Hrvatsku Danas Mario Adrinek urednik portala Udbina News.

Inače bitka na Vrpilama manje je poznata bitka u kojoj su hrvatske postrojbe 1491. godine pobijedili turske osvajače. Citiramo dio opisa iz knjige Vrpile:

“Godine Gospodnje 1491. izađe Škajin-paša iz Bosne sa 17000 konjanika prema Kranjskoj sve do Bilih voda, te se mjesec dana zadržavao plijeneći i pustošeći ognjem i mačem. Hrvatski pak ban Ladislav od Egervara utaborio se s čitavom vojskom hrvatskom kod Vrpila blizu Udbine te se razmjestio u četiri bojna reda. Prvim pak bojnim redom ravnali su Ivan Cetinski i Mihajlo Slunjski, knezovi Frankopani, te su ne kao ljudi nego kao bijesni lavovi ubijali Turke.”

Anonimni turski ljetopisac piše:

“Umorni, iznemogli goli vojnici! Snage da se biju nisu imali. Nevjernici uništiše ih sve, samo neke zarobiše. Hasan-beg sa dva ili tri čovjeka pobježe u dubinu šume i spasi se. A ostali svi izgiboše.”

Ovu veliku pobjedu nad Osmanlijama izvojevali smo zahvaljujući lukavoj strategiji Frankopana.

Jakub-paša je čim je doznao za poraz počeo pripremati osvetnički napad na Hrvatsku te je cijelu iduću 1492. i dio 1493. godine proveo u pripremama. Mjeseca srpnja 1493. podiže se sjajno opremljena turska vojska na novu pljačku po Hrvatskoj. Povlačeći se prema Bosni sa ogromnim plijenom, tursku vojsku dočeka hrvatska vojska na Krbavskom polju, predvođena banom Derenčinom.

Izabravši pogrešnu, srednjovjekovnu taktiku viteškog boja, hrvatski ban Derenčin doživio je potpuni poraz u ovoj bitci na Krbavskom polju.

Hrvatski kroničar fra Ivan Tomašić zabilježit će 1561. godine da je knez Ivan Frankopan predlagao upravo taktiku kakvu su primjenili dvije godine prije u bitci kod Vrpila, ali glavni zapovjednik, ban Emerik Derenčin odredio je da se boj bije na viteški način, tj. ne skrivajući se iza kamena i drveta, nego u ravnici.

Preuzeto iz knjige Jure Karakaša: “Vrpile”; Gospić, 2010. God.

U svakom slučaju pronađeni mač se trenutno nalazi kod pravoslavnog svećenika u Korenici, te će biti preuzet od strane arheologa i poslan na konzervatorski odjel u Zagreb.

Ovom prilikom zahvaljujemo Srpskoj pravoslavnoj crkvi na pomoći u očuvanju hrvatske kulturno-povijesne baštine iz vremena najvećih stradanja hrvatskoga naroda na ovom području, kazao nam je Mario Adrinek.

Facebook Komentari