Nakon sve više pronalazaka zaražene hrane, ljudi postaju zabrinuti, gdje i što kupovati

Iza nas je tjedan učestalih upozorenja iz Ministarstva poljoprivrede o zaraženoj hrani. U većini slučajeva riječ je o salmoneli. Građani su, unatoč porukama inspekcije o redovitim kontrolama, ipak zabrinuti. Nakon svega gdje i što kupovati i s kojim posljedicama.

Salmonela je potvrđena u Purećem hamburgeru s ružmarinom talijanskog proizvođača. Osim u Plodinama, isti proizvod se prodavao i u Kauflandu i Sparu te je uklonjen s polica.

Gotovo da nema većeg trgovačkog lanca u kojem prošli tjedan nije bilo zdravstveno neispravne hrane. Građani su zabrinuti.

”Pratila sam i pratimo i moram priznat da sam malo zabrinuta oko cijele priče”, rekla je za N1 jedna sugrađanaka.

Slično razmišljaju i drugi.

”Bojim se zato što ništa nije sigurno i zapravo ono što je prije bilo normalno da ne razmišljamo o tome, sad i o tome moramo razmišljati.”

Svi nalazi ovaj tjedan su, tvrdi ministar, rezultat pojačanog rada veterinarske inspekcije.

”Naredio sam pojačane kontrole na više razina, u više sustava i u trgovačkim lancima i kod direktnih uvoznika i kod proizvođača”, rekao je ministar Tolušić.

On je pozvao građane da se okrenu domaćim proizvodima, a tako ovih dana misle i mnogi kupci.

”Malo ćemo sad razmisliti, možda ćemo promijeniti malo način prehrane i razmisliti gdje ćemo kupovati, istina je, malo više od domaćih proizvođača i hrvatskih proizvođača”.

No, pesticidi u domaćem poriluku s placa i bakterija listerija u domaćem siru iz Pakova Sela, dokazuju da se ne može vjerovati ni domaćim proizvođačima. Marijan Katalenić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pojašnjava da proizvođači moraju više paziti.

”Nema na neki način razlike između hrane koja je uvozna i naše, vidimo slučajeve hrane koji su proizvedeni u Hrvatskoj”, kaže Katalenić.

No ipak, dodaje Katalenić, nije točno da je tržište puno neispravne hrane.

”Devedeset posto hrane je zdravstveno ispravno, nekih 6 do 7 posto sadrži štetne tvari zbog koji mora biti skinuta s tržišta dok kod jedan posto stvarno postoji problem.”

Nema kraja salmoneli, ministarstvo obavijestilo da je zaraženi proizvod u još dva trgovačka lanca

Facebook Komentari