Veliko mijenjanje vlasnika banaka u Hrvatskoj, Mađari preuzimaju Splitsku, Francuzi Zagrebačku?

Bankarska grupacija Societe Generale, po svemu sudeći, prodaje Splitsku banku mađarskom OTP-u, a prema upućenima, prodaja će se finalizirati nakon što ta francuska bankarska kuća preuzme Zagrebačku banku od talijanskog UniCredita.

Kako piše Slobodna Dalmacija, u završnoj je fazi preuzimanje SG Splitske banke od strane mađarske OTP grupe. Iz SG Splitske banke i OTP banke nisu imali službenih komentara. Međutim, mogućnost transakcije nisu opovrgnuli.

“Nemamo komentar na poslana pitanja” odgovorili su u SG Splitskoj banci, dok su iz OTP banke poručili: “Ne možemo komentirati nagađanja. OTP banka je ozbiljno posvećena svom poslovanju i razvoju u Hrvatskoj te pratimo sve mogućnosti na hrvatskom bankarskom tržištu”.

Dok je, barem zasad, potencijalna promjena vlasnika SG Splitske banke obavijena velom tajne, dobro upućeni iz bankarskih krugova i šire financijske zajednice potvrdili su da su papiri za kupnju predani i da je OTP obavio “due dilligence”, dubinsko snimanje poslovanja SG Splitske banke.

Glasine o toj akviziciji pojavile su se prije nekoliko mjeseci, a aktualizirane su širom pričom o mogućem spajanju francuske grupacije Societe Generale i talijanske grupacije UniCredit u okviru koje posluje Zagrebačka banka.

I ta je priča spominjana prije svjetske ekonomske krize, koja je započela 2008. godine, a ponovno se našla u fokusu nakon što je u srpnju na dužnost prvog čovjeka UniCredita stupio Jean-Pierre Mustier, koji je svoju karijeru započeo u SG-u.

Prema pisanju agencija Ansa i Reuters, UniCredit i Societe Generale nisu htjeli komentirati “tržišna nagađanja” o mogućem spajanju, ali financijska zajednica pomno iščekuje na koji će način UniCredit doći do prijeko potrebnog dodatnog kapitala. Upravo u kontekstu spajanja dviju velikih bankarskih grupacija, navodi se kako bi SG preuzeo Zagrebačku banku, nakon što OTP postane vlasnik Splitske banke.

Francuzi su prije 10 godina kupili HVB Splitsku banku za oko milijardu eura, a tada je svoj interes iskazala i mađarska OTP grupacija. OTP je na hrvatsko tržište došao također sredinom proteklog desetljeća kad je preuzeo Novu banku sa sjedištem u Zadru, koja je nastala spajanjem dotadašnje Dalmatinske banke iz Zadra te Istarske i Sisačke banke.

U Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), iz njihove Direkcije za odnose s javnošću, ne otkrivajući detalje konkretnog slučaja opisali su kakva je procedura preuzimanja banaka.

“HNB je u roku od 60 dana od dana zaprimanja urednog zahtjeva sa svim propisanim dokumentima obvezan donijeti odluku. Informacije o eventualnom pokretanju i tijeku postupka poslovna su tajna.”

Share This Article