Korupcija rak rana društva: Evo gdje se Hrvatska nalazi među zemljama Europe i Srednje Azije

Šezdeset tisuća građana iz 42 zemlje Europe i Srednje Azije sudjelovalo je u istraživanju u kojem su se izjašnjavali o svakodnevnim iskustvima po pitanju korupcije.

Izvješće je objavio hrvatski Transparency International, a iz njega je vidljivo kako je za građane Hrvatske korupcija velik problem, protiv kojeg se bore vlastitim snagama.

Trećina ispitanika smatra kako je korupcija jedan od najvećih problema s kojima se bori njihova država. Uglavnom su nezadovoljni načinom na koji se vlada protiv nje bori – više od polovice ispitanih na razini Europe i Srednje Azije kazalo je kako vladi ide loše, tek 23 posto ispitanik smatra kako se vladajući korektno bore s korupcijom.

Ukrajina, Moldacija i BiH najgore su po pitanju korupcije, ocijenili su građani. Isti su kazali kako su često svjedočili primanju ili davanju mita. U prosjeku, jedno od šest domaćinstava dalo je mito javnim službenicima. Taj je broj u istočnim zemljama puno veći.

Kako navodi Transparency international Hrvatska, građani opravdano korupciju smatraju rak ranom hrvatskog društva. U ovom istraživanju ispitano ih je ukupno 1503.

Hrvatska se protiv korupcije mora boriti vlastitim opredjeljenjem i snagom, a ne isključivo poticajima vanjskih i viših interesa uvjetovanih globalnim trendovima.

To je strateško opredjeljenje društva da se koruptivno ponašanje prevenira ugradnjom sustavnih alata u tijela javne vlasti, sve koruptivne nepravilnosti sankcioniraju, a neodgovorni pojedinci kazne i onemoguće u javnom djelovanju. Neki od alata su reguliranje lobiranja i zaštita prijavitelja nepravilnosti – poručila je Davorka Budimir’, izjavila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a, prenosi net.hr.

korupcija

Facebook Komentari