Ekspresno saniranje: Jutarnji list objavio istraživanje po kojem rejting Predsjednice RH zapravo raste

Rejting predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović danas je bolji nego na početku mandata, a u zadnja tri mjeseca, nakon pada u kolovozu, ponovno raste. Pokazuje to Ipsosovo istraživanje prema kojem predsjedničin rad odobrava 59,4% ispitanih, dok 30% ne odobrava, s time da 10% odgovara da “ne zna”, piše Jutarnji list.

Zbrku oko rejtinga Grabar-Kitarović izazvali su rezultati istraživanja CRO Demoskopa kada se tražio odgovor tko je najpozitivniji hrvatski političar, objašnjava Jutarnji rezultate.

Znatna podrška

Novi premijer Andrej Plenković u tom je istraživanju dobio značajnu prednost u odnosu na sve hrvatske političare, ali se nije tražilo izjašnjavanje o svakome pojedinačno. Tako su neki zaključili da je rejting Grabar-Kitarović znatno opao, iako takav zaključak ne odražava stvarni rejting koji predsjednica uživa.

U istraživanju koje provodi Ipsos tražio se odgovor na pitanje kako građani odobravaju ili ne odobravaju poteze 20 političara i institucija, a rezultati te ankete ukazuju da je podrška koju ima Grabar-Kitarović znatna i kreće se između 55 i 60%. Tako je njen rejting u usponu i u odnosu na onaj koji je uživala početkom prošle godine, iako je u međuvremenu bilo mjeseci kad joj je podrška padala i ispod 50%. Rekordna je bila u siječnju ove godine i tada je 64,1% ispitanika odobravalo poteze predsjednice.

Na Pantovčaku pažljivo prate istraživanja i ističu da predsjednica ionako nikada ne želi vući poteze koji bi isključivo bili namijenjeni porastu njene popularnosti i podizanju anketnog rejtinga. “Ona se prije svega drži svega što je naznačila i u inauguracijskom govoru. Tako je do sada imala 60-ak vanjskopolitičkih posjeta, a u desetak država je predvodila i gospodarska izaslanstva. “Posebno je prepoznata njena inicijativa Jadran – Baltik – Crno more”, kažu njeni suradnici.
Stabilnost

Također, predsjedničini savjetnici posebno demantiraju tvrdnje iznesene u nekim medijima da predsjednica sada vuče ishitrene poteze kako bi vratila popularnost. “Nema nikakvih poteza koji bi odstupili od svega što radi od prvog dana na Pantovčaku. Prioritet joj je biti faktor stabilnosti u zemlji i u dva je navrata kod prošlih izbora to pokazala”, kažu suradnici.

Hrvatski politički analitičari različito procjenjuju popularnost predsjednice. Žarko Puhovski smatra da bi njen rejting mogao rasti ako dođe do trzavica u sadašnjoj Vladi.

Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku tvrdi da je imala više komunikacijskih gafova i da se često doimala pristranom. No, većina se slaže s ocjenom da su reflektori na političkoj pozornici sada okrenuti novom licu, Andreju Plenkoviću.

Predsjednica RH u Rijeci komentirala optužnice iz BiH, ali i pad svoje popularnosti u javnosti

Predsjednica RH u Rijeci komentirala optužnice iz BiH, ali i pad svoje popularnosti u javnosti

Share This Article