Ugostitelji u pet točaka objasnili neslaganje s rastom PDV-a: Znate li u što nas gurate?

Udruženje ugostitelja Zagreba reagiralo je na povećanje PDV-a. Na fb-u su objavili post pod naslovom ‘Znate li u što nas gurate?’.

ZNATE LI U ŠTO NAS GURATE?

1. HRVATSKA ĆE IMATI NAJVEĆE FISKALNE I PARAFISKALNE NAMETE NA UGOSTITELJSTVO U SVIJETU
U smislu fiskalnih i parafiskalnih opterećenja u ugostiteljstvu na ljestvici foruma World Economic Forum Hrvatska se već sada nalazi na 139. mjestu od ukupno 141 zemlje. Nakon novog povećanja bit će i posljednja.
Sve zemlje u našoj okolici drže PDV na ugostiteljske usluge ispod 13%, npr.: Italija 10%, Malta 7%, Španjolska 10%, Turska 8%, Grčka 13%, Austrija 10%, Cipar 9%, Slovenija 9%, itd.

2. ZAKON O POVEĆANJU PDV-a U UGOSTITELJSTVU RUŠI STRATEGIJU TURIZMA
Strategijom turizma za razdoblje 2013. – 2020. godine, koju je jednoglasno izglasao Sabor Republike Hrvatske, određeno je da će stopa PDV-a iznositi 10% na turizam i ugostiteljstvo.
Kakvu to poruku šalje svim budućim ulagačima?
Kolike će biti štete u budućnosti, a koje su prouzročene rušenjem strategije turizma?
Tko će obeštetiti sve one ulagače, koji su u posljednje 3 godine ulagali ogroman novac u ugostiteljstvo upravo na temelju istoimene strategije?

3. ZAKON O POVEĆANJU PDV-a U UGOSTITELJSTVU U POTPUNOSTI JE SUPROTAN DIREKTIVI EUROPSKE UNIJE
DIREKTIVA EUROPSKE UNIJE: „U interesu je država članica da se one ekonomske aktivnosti koje građani mogu sami obaviti bez angažmana stručnjaka trebaju manje oporezovati kako bi se stimuliralo stanovništvo na prepuštanje takvih aktivnosti profesionalcima, a u svrhu povećanja zaposlenosti i povećane razine ekonomske aktivnosti “

4. SMANJENJE ZAPOSLENOSTI
Nakon što je u posljednje 3 godine smanjena stopa PDV-a, povećan je broj zaposlenih u ugostiteljstvu za 10.171 novozaposlenih osoba, a broj trgovačkih društava povećan je za
2.046.

Ovaj podatak potvrđuje direktivu EU u praksi, međutim ukoliko se poveća stopa PDV-a, utoliko s velikom sigurnošću možemo očekivati pad broja zaposlenih za 10.000.

5. SMANJENJE ULAGANJA
U 2016. godini ulaganja rastu 36% te iznose oko milijardu kuna, međutim ulaganja u ugostiteljstvo će zamrijeti nakon povećanja PDV-a u ugostiteljstvu.

Detaljan troškovnik jednog ugostitelja: Niste se bunili kad su propali mljekari, mali trgovci… tko će za vas?

Facebook Komentari