Novi rekorder u pijanstvu za volanom uhvaćen u Dramlju: Stranac, vozio sa čak 4,35 promila

Piše: Dražen Prša

Nakon što mu je alkotestom izmjerila čak 4,35 promila alkohola u krvi, što je koncentracija koja može dovesti do kome i smrti, crikvenička je policija u ponedjeljak oko 17,10 sati iz prometa isključila na Gajevom šetalištu u Dramlju 46-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim vozilom marke Peugeot, talijanskih registarskih oznaka.

Riječ je o talijanskom državljaninu koji je osobnim vozilom upravljao pri koncentraciji alkohola od 4,35 g/kg, a budući da je namjeravao nastaviti vožnju i činjenje prekršaja, priveden je u prostorije policijske postaje. Zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, sankcioniran je sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Koncentracija od 4 i više promila može dovesti do kome i moguće smrti zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja tijekom povraćanja zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća.

Bilo je i gorih

U hrvatskoj praksi zabilježeno je nekoliko slučajeva smrtonosne razine alkoholiziranosti iznad pet promila. Među njima su Križevčanin koji je 2002. uhvaćen za volanom s 5,68 promila, 50-godišnjak kojem je policija u Zagrebu izmjerila 5,32 promila i 42-godišnji traktorist kojeg su samoborski policajci uhvatili s 5,27 promila.
Kod koncentracije od 1,3 do 1,5 promila javljaju se velike smetnje u motoričkim funkcijama i manjak fizičke kontrole, vid postaje zamućen i dolazi do značajnog gubitka ravnoteže. Dva promila dovode do osjećaja zbunjenosti, izgubljenosti i dezorijentiranost. Osoba može trebati pomoć kako bi se ustala ili hodala.
Osoba s 3 promila pada u stanje stupora u kojem ne shvaća gdje se nalazi. Može doći do nagle nesvjestice i težeg buđenja iz tog stanja. Iznad 3,5 promila moguća je pojava kome. To stanje jednako je razini kirurške anestezije. S 4 promila i više dolazi do kome i moguća je smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja tijekom povraćanja zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća.

Facebook Komentari