Brođani simbolično zapalili svijeće i položili vijenac: Imamo pravo na čist zrak!

Građanska inicijativa za čist zrak s grupom “Brođani za Brod” danas je na gradskom trgu simbolično u 12 sati i osam minuta upalila lampione i položila vijenac, u spomen na 8 godina od kada je zadnji put Grad Slavonski Brod udisao čist zrak.

Već osam godina u Slavonskom Brodu onečišćen je zrak.  Iz tog razloga četrdesetak aktivista Građanske inicijative za čist zrak okupilo se na gradskome trgu kako bi paljenjem lampiona i polaganjem vijenca još jednom pozvali sve nadležne na što brže rješenje ovog problema.

“Ako treba, blokirat ćemo ceste, blokirat ćemo i granični prijelaz. Učinit ćemo sve što treba kako bi se stvari pokrenule”, kaže Mladen Sudar, iz Građanske inicijative za čist zrak.

“Ne želimo prekrštenih ruku dočekati sljedeće događaje, kao i trovanje Brođana idućih pet godina. Imamo pravo na čist zrak, kao i što imamo pravo na zdravlje”, ističe Peter Tot-Đerđ iz Građanske inicijative za čist zrak, piše Brodportal.

“Nama je u interesu, kao što su i obećali iz Rafinerije nafte, modernizacija iste, a što su najavili da će ispuniti do 2017. godine. Međutim, ono što je najsmješnije je da Republika Srpska treba dati ekološku dozvolu rafineriji, a tamošnje vlasti na istu imaju direktan utjecaj. Smatramo da to neće biti riješeno u našu korist, i nećemo stati dok se to ne promijeni”, kazala je Slavica Lemaić. 

A čitav problem, već po bezbrojiti put, prezentiran je ministarstvu zaštite okoliša.

“Bili smo u Ministarstvu zaštite okoliša. Dobili smo pozitivne odgovore i vjerujemo da postoji niz metoda kojima se problem može riješiti. Mi ne želimo biti sporedan, već glavni problem kojeg je potrebno odmah riješiti”, istaknuo je Mladen Sudar.

Kako su istaknuli sami organizatori,  žele upozoriti institucije obje države da nije 5 do 12 za pokretanje konkretnih akcija na smanjenju onečišćenja zraka, već da je 12:08 – vrijeme za građanski neposluh i prosvjede do konačnog rješenja problema. Ovime je ujedno najavljen i prosvjed koji će se održati na Korzu, 24. studenog u 18 sati.

Facebook Komentari