U rujnu nastavak povoljnijih kretanja industrijske proizvodnje EU

Prema danas objavljenim podatcima statističkog ureda Eurostat, industrijska je proizvodnja u rujnu ove godine na razini EU bila, prema kalendarski prilagođenim podatcima, veća za 1,2% u odnosu na rujan 2015. godine. Rujanskim rastom nastavljen je trend povoljnijih kretanja industrijske proizvodnje EU koji traje od kraja 2014. godine (s izuzetkom kolovoza ove godine kada je zabilježena stagnacija). Takav pozitivan trend u promatranom razdoblju jednim je dijelom rezultat povoljnije domaće potražnje (potrošnja kućanstva, države i investicije), ali i inozemne potražnje (robni izvoz, diskontinuirani trend rasta do ove godine kada se počinje bilježiti uglavnom pad).

Promatrano po zemljama, rast industrijske proizvodnje na razini EU u rujnu rezultat je povoljnijih kretanja industrijske proizvodnje u 19 zemalja EU (od 22 zemlje, podatci za Belgiju, Cipar, Luksemburg, Mađarsku, Austriju i Slovačku nisu dostupni). U tri zemlje EU zabilježen je godišnji pad proizvodnje (Danska, Irska i Francuska).

U prvih devet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja EU bila, prema kalendarski prilagođenim podatcima, u prosjeku veća za 1,3% (u Hrvatskoj 4,1% veća) u odnosu na isto razdoblje 2015. godine, ali i 5% manja (u Hrvatskoj 12,8% manja) u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. Manja razina industrijske proizvodnje u odnosu na onu iz 2008. godine bilježi se u 16 zemalja EU (Bugarska, Danska, Grčka, Španjolska, Francuska, Hrvatska, Italija, Cipar, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Slovenija, Finska, Švedska i UK).

Za ovu godinu očekujemo rast industrijske proizvodnje EU, što bi bila treća uzastopna godina rasta. Niz od tri godine rasta nije zabilježen još od 2007., koja je bila peta uzastopna godina rasta.

Facebook Komentari